Vesti iz zemlje

14.04.2020. 07:36

PKS

Autor: Nova Ekonomija

Ko ima pravo na odlaganje poreza

Domaćim pravnim licima i ograncima stranih kompanija u Srbiji nove mere za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije koronavirusa omogućeno je odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04. januara 2021. godine, kao i ak...

Foto: Pixabay

Domaćim pravnim licima i ograncima stranih kompanija u Srbiji nove mere za ublažavanje ekonomskih posledica pandemije koronavirusa omogućeno je odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04. januara 2021. godine, kao i akontacije poreza na dobit pravnih lica do predaje konačne poreske prijave za porez na dobit.

U Vladinoj Uredbi o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 se ipak navodi da će firme porez morati da plate naknadno, u 24 jednake mesečne rate bez kamate.

Preduzetnici koji poreze i doprinose na prihod plaćaju samooporezivanjem koji se ne opredele za isplatu lične zarade ostvaruje pravo na odlaganje plaćanja akontacija poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti, po istim pravilima, dok se paušalcima odlaže plaćanje obaveza po istom osnovu za mart, april i maj 2020. godine za početak januara naredne godine.

Pravo na pogodnosti mogu ostvariti sva preduzeća koja su osnovana do 15. marta 2020. godine ili koja su do tada postali obveznici PDV, pod uslovom tog datuma do 10. aprila nisu otpustile više od 10% svojih zaposlenih.

Po tekstu Uredbe, poljoprivrednici, advokati i zanatlije se smatraju preduzetnicima u smislu poreskih propisa, mogu da ostvare pravo na direktna davanja i fiskalne pogodnosti, ako ispunjavaju preostale uslove.

Ove mere mogu isporistiti svi privredni subjekti, uključujući neprofitne i sportske organizacije ,ukoliko nisu na spisku korisnika javnih sredstava

Takođe, poslodavac ne može da ostvari pravo na direktna davanja za lica angažovana po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima.

Mere se odnose i na privredne subjekte koji imaju poslovnu godinu različitu od kalendarske, odnosno ako su registrovali prekid obavljanja delatnosti ili mirovanje (ako su preduzetnici) do 15. marta, ukoliko ispunjavaju sve ostale uslove propisane Uredbom.

Pravo na odlaganje poreskih obaveza nemaju banke, društva za osiguranje i reosiguranje, društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima, davaoci finansijskog lizinga, kao i platne institucije i institucije elektronskog novca.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.