Srbija

10.06.2020. 10:01

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Ko odlučuje o selidbi Nikole Tesle u železničku stanicu

Najavljujući završetak rekonstrukcije Savskog trga u septembru, gradske vlasti Beograda najavljuju i preseljenje Muzeja Nikole Tesle...

Foto: Mister No (Wikimedia - https://bit.ly/2XP203q)

Srbija

10.06.2020. 10:01

Najavljujući završetak rekonstrukcije Savskog trga u septembru, gradske vlasti Beograda najavljuju i preseljenje Muzeja Nikole Tesle u zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice na tom trgu. Stručnu javnost do sada, međutim niko nije pitao za mišljenje o toj nameri.

Šef katedre UNESKO-a za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu, profesor Milena Dragićević-Šešić, kaže za Novu ekonomiju da je glavni problem što nema javne rasprave u vezi sa premeštanjem muzeja Nikole Tesle.

„Ono što mene muči, ono što nismo videli, to je stručni elaborat. A priori, svim našim muzejima su potrebni iskoraci u prostoru. Odluke se ne mogu donositi na taj način – evo sad imamo zgradu sa kojom ne znamo šta ćemo. Sama zgrada železnice sa delom Nikole Tesle, teško može da se kulturološki dovede u vezu.“

Dragićević-Šešić podseća da namera o postavljanju spomenika Stefanu Nemanji ispred stare Železničke stanice, dodatno pokazuje da nema prave politike razmišljanja i pravih elaborata, kao i da se ranije raspravljalo da u toj zgradi bude muzej Srednjeg veka.

„Pre nego što se donese bilo kakva odluka potrebno je da postoji studija o izvodljivosti, stručna studija koju bi napravili, pre svega muzeolozi, pa onda istoričari, ako bi se pravio muzej nauke to bi bili istoričari nauke, dakle vrlo specifična grupacija istoričara, biografi Nikole Tesle i mnogi drugi.“

Naša sagovornica zaključuje da bez javne rasprave nećemo saznati prave razloge za i protiv.

„Mislim da odluke koje se kod nas donose nisu zasnovane na činjenicama, da o tim činjenicama muzeološka struka nije pitana i nije raspravljala. Na kraju postoji i Zajednica muzeja Srbije, Muzejsko društvo. Postoje brojne mogućnosti, forumi gde se ovo pitanje može u potpunosti stručno raspraviti. Ja bih bila za to, inače rasprava o nepoznatom nema mnogo smisla.“

Naučnik i nekadašnji pomoćnik ministra prosvete, Milovan Šuvakov ocenjuje u izjavi za naš portal da bi najbolje bilo da je zgrada stare železničke zadržala nekadašnju funkciju.

„Međutim, kada je već sproveden ovaj „urbanistički teror“ gradskih vlasti nad tim delom grada i ako više nije moguće da ova fantastična zgrada obavlja funkciju za koju je projektovana, slažem se da je dobar izbor da služi za namene iz domena kulture i nauke,“ kaže Šuvakov i dodaje da je sadašnja lokacija Muzeja Nikole Tesle, koliko je njemu poznato, oduvek smatrana privremenim rešenjem.

„Muzej je u više navrata insistirao na većoj zgradi kako bi bio u mogućnosti da prikaže posetiocima i deo kolekcije koja je sada u arhivi. U tom kontekstu je opravdano povećanje kapaciteta Muzeja koje ovo rešenje nudi,“ naglašava Šuvakov koji se slaže u oceni da konačnu odluku o premeštanju treba da donesu stručnjaci.

„Ono čega se ja pribojavam je da se ne desi da u ovom premeštanju muzeja posmrtni ostaci Nikole Tesle završe na nekom drugom mestu. Bilo je skandaloznih pokušaja da se premeste u crkvu u više navrata. Uz protivljenje velikog broja sugrađana ovo je tada sprečeno. Nadajmo se da to nećemo ponovo gledati.“

Zalaganjem sestrića Nikole Tesle diplomate Save Kosanovića, 1951. godine celokupna imovina velikog naučnika stigla je u Jugoslaviju iz Amerike. 

Sledeće godine preneta je u Genčićevu vilu u Krunskoj ulici, u Beogradu. Tada je posebnim rešenjem predsednika republike osnovan Muzej Nikole Tesle. 

Od tada muzej se nalazi na toj lokaciji i stekao je veliku popularnost. Zgradu su nakon promena 2000. godine putem restitucije zatražili stari vlasnici. Pored potrebe za većim prostorom, to je još jedan od razloga zašto se govori o preseljenju Muzeja Nikole Tesle.

Čedomir Savković

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.