Srbija

27.04.2022. 11:54

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Ko želi u policajce, čekaju ga nova pravila na ispitu

Foto: Wikimedia - Srđan Popović

Srbija

27.04.2022. 11:54

Kandidati koji žele da upišu osnovnu policijsku obuku, od sada će ispite polagati po novim pravilima pošto je Vlada izmenila Uredbu o stručnom osposobljavanju i usavršavanju u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Postupak izbora kandidata se sastoji iz opšteg lekarskog pregleda, kvalifikacionog ispita i specijalističkog lekarskog pregleda.

Deo polaganja testa više nije neće biti intervju koji je do sada činio četvrtinu ukupne ocene. Novim izmenama uredbe, na ukupnu ocenu sada utiče ispit iz jezičke kulture i pravopisa (20 odsto), psiho-test (50 odsto) i ispit iz bazično-motoričkog statusa (30 odsto).

Kožne rukavice i Adidas patike za „komunalce“ Beograđani plaćaju 1,3 miliona evra

U okviru provere fizičke spremnosti, dodato je penjanje uz konopac dugačak pet metara. Osim penjanja uz konopac, od ranije je uključena i provera izdržljivosti u snazi ruku i ramenog pojasa, mišića pregibača trupa, kao i skok u dalj, trčanje i slalom sa tri lopte.

Ocenu „ne zadovoljava“ sada dobija kanddait koji osvoji manje od 60 poena, dok je ranije taj prag bio niži, 50 poena.

Nova pravila propisuju i da će neopravdano izostajanje na više od tri nastavna časa biti teža povreda obaveza, dok je do sada to bilo izostajanje sa više od pet časova.

MUP-u još 200 miliona iz budžetske rezerve za plaćanje kazni i penala

Teža povreda obaveza je, između ostalog, i neovlašćeno fotografisanje i snimanja procesa obuke, kao i javno objavljivanje u medijima i na društvenim mrežama „na način kojim se narušava ugled Ministarstva“.

U Uredbu je dodato i da će kandidat biti eliminisan iz daljeg postupka ukoliko nedozvoljeno koristi tekstove, beleške, urađaje za elektronsku obradu podataka i za daljinski prenos podataka, slike ili glasa ili „na drugi način ometa realizaciju postupka izbora kandidata“.

Za policijsku obuku mogu da se prijave kandidati koji imaju manje od 18 i ne više od 24 godine.

Jedina ustanova za osnovnu obuku policije u Srbiji se nalazi u Sremskoj Kamenici.

MUP traži trenere za padobransku obuku pripadnika SAJ-a

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.