Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine i Ministarstvo poljoprivrede usvojili su novi Pravilnik o minimalnim tehničkim uslovima za trgovinu na mestima za otkup zrnastih plodova, voća i povrća i domaćih životinja, objavljeno je u Službenom glasniku. Novina u pravilniku je oprema koja je potrebna za njihov rad.
Minimalni tehnički uslovi propisani pravilnikom, odnose se na prostore, uređaje i opremu, kao i način prodaje. Osim nabrojane neophodne opreme za otkupljivače, novi pravilnik se ne razlukuje mnogo od pravilnika koji je važio od 2011. godine.
Ako se na otkupnom mestu vrši razvrstavanje i klasiranje poljoprivrednih proizvoda, ono mora da ima obezbeđene uslove i opremu koja omogućava određivanje parametara kvaliteta pri prijemu, za razvrstavanje prema kvalitetu i klasi, stoji u novom pravilniku.
Neophodna oprema nabrojana je u Članu 9 novog pravilnika i odnosi se na otkup zrnastih proizvoda, voća i povrća, kao i na otkup stoke od poljoprivrednih proizvođača.
Oprema koja je potrebna za zrnaste proizvode:
(1) vaga,
(2) oprema za uzorkovanje,
(3) razdeljivač uzoraka za dobijanje najmanje tri reprezentativna uzorka,
(4) laboratorijska oprema koja uključuje:
- vagu,
- pribor za određivanje sadržaja primesa,
- opremu za određivanje sadržaja vlage,
- opremu za određivanje hektolitarske mase,
(5) dodatna oprema za brzo određivanje sadržaja proteina,
(6) prijemni koš za razvrstavanje zrnastih proizvoda na klase, koje se utvrđuju u skladu sa propisom kojim se uređuje kvalitet tih proizvoda;
Otkupno mesto ne može biti locirano pored đubrišta, deponija, nesanitarnih nužnika, otvorenih kanala, fabrika koje ispuštaju gasove, paru, dimove, prašinu, kao ni u blizini drugih objekata koji mogu štetno uticati na higijenske uslove u objektu, odnosno higijensku ispravnost poljoprivrednih proizvoda.
Oprema koja je potrebna za voće i povrće:
(1) inspekcioni/kontrolni stolovi gde se vrši vizuelna i organoleptička provera kvaliteta plodova na uzorku,
(2) vaga,
(3) merni prstenovi – za merenje pojedinačnih plodova i klasiranje plodova po veličini za voćne i/ili povrtarske vrste koje u parametrima kvaliteta definišu obim i/ili prečnik ploda,
(4) kolorimetar – za klasiranje plodova na osnovu obojenosti ploda (kolorimetrijske mape, kolorimetrijske tablice, brošure i dr.), za voćne i/ili povrtarske vrste koje u parametrima kvaliteta definišu procenat obojenost ploda,
(5) refraktometar – za određivanje koncentracije sadržaja šećera u plodu, za voćne i/ili povrtarske vrste koje u parametrima kvaliteta definišu sočnost, odnosno sadržaj šećera u plodu,
(6) prijemni prostor (izdvojena jedinica – punkt za voće i povrće, centralni prijemni prostor – hladnjače, skladišta i dr.) za razvrstavanje otkupljenih plodova na klase, koje se utvrđuju u skladu sa propisom kojim se uređuje kvalitet tih proizvoda.
Ako otkupno mesto nema laboratorijsku opremu i dodatnu opremu, otkupljivač obezbeđuje uzimanje uzoraka, radi kontrole kvaliteta, kao i određivanje sadržaja proteina od strane akreditovane laboratorije.
Otkupno mesto na kojem se vrši otkup domaćih životinja mora imati i stočnu vagu.
Merila kako se dodaje, moraju da ispunjavaju uslove u skladu sa propisima o metrologiji.
Odredbe novog pravilnika, kako se navodi ne odnose se na robne berze, sajam, ostale privredne izložbe i tradicionalne manifestacije, pijace i veletržnice, a koje se uređuju posebnim propisima.
Minimalni tehnički uslovi odnose se na: prostor, odnosno prostorije, opremu, uređaje, spoljašnje odlike prostora, način prodaje robe, opremu i uređaje za skladištenje robe.
Na otkupnom mestu primenjuju se tehnički, higijenski i veterinarsko-sanitarni uslovi za prijem, merenje, skladištenje, utovar i istovar poljoprivrednih proizvoda i domaćih životinja, u skladu sa posebnim propisima.
Pravilnikom se definiše i način prodaje na otkupnim mestima, kao i kako ono treba da bude propisno obeleženo.