Vesti iz zemlje

05.01.2015. 09:56

Novosti

Autor: Nova Ekonomija

Koliko Srbija ima zaliha nafte?

Prirodni rezervoari Srbije imaju u rezervama oko 14 miliona tona nafte i gasa ali se procenjuje da naše tlo leži na četiri puta više crnog zlata.
Zalihe nafte rastu svake godine, kao i godišnja proizvodnja. Tako smo pre četiri godine iz zemlje vadili 650.000 tona, a u 2014. – skoro duplo više.
Ipak, „crno zlato“ u novčanice ne „izliva“ direktno država Srbija. Sva naftna nalazišta kojima raspolaže Naftna idustrija Srbije u zemlji i svetu, pripadaju ruskom „Gaspromnjeftu“. Naša zemlja, privatizacijom 51 odsto NIS, ima pravo samo na tri odsto rudne rente, kojom naplaćuje vađenje prirodnog blaga sa svoje teritorije.
„Od ukupno 14 miliona tona rezervi, ne možemo reći kolike su tačne rezerve nafte, a kolike gasa, jer pre nego što izvadimo energente iz zemlje, ne znamo u šta ćemo ih pretvoriti „, kaže Ljubinko Savić, savetnik Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije. 
„Geološke rezerve, što su naše dugoročne zalihe, su oko 50 miliona tona. Mada imamo zalihe kojima možemo da se snadbevamo, većinski vlasnik NIS određuje gde će se vršiti istraživanja i iskopine. Različite procene stručnjaka idu i do 170 miliona tona neotkrivene nafte na našem području, ali brojka od 50 miliona tona jesu potvrđena istraživanja“, kaže on. 
Srbija godišnje potroši najmanje 2,2 miliona tona nafte, a iz našeg tla izvadi se oko 1,1 milion tona za godinu dana, ne računajući ono što NIS izvuče u Angoli. 
Za sada su najveća nalazišta smeštena u Vojvodini i u Požarevačkoj depresiji, od Negotina, preko Centralne Srbije. Istraživanja se rade u okolini Kraljeva, Požarevca, Negotina, Jagodine i u regionu Mačve. 
Kako bi se nafta eksploatisala što savremenije, NIS je počeo proces nabavke jedinstvenog softvera, koji će unaprediti istraživanje energenata u Panonskom basenu. 
„Petromoud je vrhunski softver za numeričko modelovanje basena“, kaže Ivan Dulić, rukovodilac Službe regionalne geologije u Naučno-tehnološkom centru NIS. 
„Prvu komercijalnu primenu na Balkanskom poluostrvu imaće upravo kod nas. Vrednost investicije u novi softver je više od 500.000 evra. Ovo je strateški projekat prvog reda. Trebalo bi da rezultate naftno-geoloških istraživanja učini znatno uspešnijim i da efikasno obezbedi povećanje resursne baze kompanije“, kaže on. 
Realizacija ovog projekta će trajati dve godine, a na osnovu analize i interpretacije prikupljenih geoloških podataka iz Srbije, Mađarske, Rumunije i BiH treba da se obavi modelovanje Panonskog basena. Na taj način, stručnjaci će moći da odrede i koji su to najperspektivniji regioni za buduća naftno-geološka istraživanja NIS.
Prema listi World Fact Booka iz 2013. godine, Srbija se nalazi na 74. mestu po dokazanim rezervama nafte. Prva tri mesta zauzimaju Saudijska Arabija, Kanada i Irak, a od okolnih država ispred nas se nalaze Rumuni, koji imaju sedam puta više nafte od nas. Više dokazanih rezervi imaju i Italijani (oko pet puta više), Albanija (oko 2,5 puta), a Hrvati se nalaze na jednom mestu ispred nas. Iza nas su Austrija, Mađarska, Bugarska, Češka, Slovačka i Grčka.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

 1. Anavar Oxandrolone 20 Mg
  Inform people that you may have particular promotions about the mobile phone-marketing program. Use fliers, business card printing and social websites to spread the word regarding your mobile-marketing strategy. Blog about your campaigns and encourage individuals to fire up their most favorite mobile phones to get in in the special exciting, discount coupons and special discounts.
  Clomiphene Nhs
  Photography can be so pleasurable that many those who started out snapping pictures for enjoyment, appear to make it their career. To become a much more competent digital photographer, you have to training a great deal, and then make many errors. You also, ought to be well educated from the basic vocabulary and photo techniques.Techniques For Tasty And Straightforward Healthy Foods!
  Primobolan Results
  Talk to your medical professional about laying off. Your individual physician has addressed dozens or else a huge selection of patients before you decide to that experimented with giving up smoking. She or he probably knows precisely what treatments function and which of them don’t. The real difference in between chain cigarette smoking and cigarettes freedom is usually a one prescribed.
  Kamagra Gelatina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.