Ugostiteljske usluge u Srbiji bile su u proseku skuplje za 12,7 odsto u septembru u odnosu na isti mesec prošle godine. Od svih ugostiteljskih usluga najviše su poskupela prenoćišta, 17,4 odsto.
Hrana je u proseku poskupela 12,1 odsto, alkoholna pića 9,8 odsto, a bezalkoholna pića 12,4 odsto.
U grupi hrana, najviše su poskupela „pečenja i jela po porudžbini“ 13,7 odsto, a zatim „topla i hladna predjela“ 12,3 odsto.
Gotova jela u ugostiteljskim objektima su poskupela 10,3 odsto, a salate 10,6 odsto.
Indeksi cena ugostiteljskih usluga predstavljaju meru promene opšteg nivoa cena usluga u ugostiteljskim objektima. Izveštajne jedinice su hoteli i restorani.
Za svaku vrstu jela i pića prepisuju se cene iz cenovnika (u vreme ručka) koji važi na dan snimanja. Cene prenoćišta se prepisuju iz cenovnika na recepciji.
Istraživanjem je obuhvaćeno oko 40 vrsta ugostiteljskih usluga, jela, pića i prenoćišta. Cene se prate u 96 ugostiteljskih objekata na teritoriji Srbije.
Bolja cena ili marketinški trik?