Komercijalna banka ima 2,65 milijardi dinara gubitka

Komercijalna banka je u periodu od 1. januara do 30. juna 2016. godine zabeležila gubitak iz poslovanja od 2,65 milijardi dinara, zbog čišćenja kreditnog portfolija od problematičnih kredita, saopšteno je danas iz te banke.

Banka je u junu ove godine, nakon nove analize kreditnog rizika, morala da uradi dodatnu ispravku kreditnog portfolija od NPL kredita, što je imalo za posledicu rast rashoda po osnovu obezvređenja finansijskih sredstava i kreditno rizičnih vanbilansnih stavki i iskazala ukupne neto rashode po tom osnovu od 6,25 milijardi dinara.

Zbog ove dodatne ispravke vrednosti bilansne aktive i rezervisanja za moguće gubitke, koja je, kako se navodi u saopštenju, posledica niza loših poslovnih odluka prethodnog rukovodstva, koje je zbog toga i smenjeno, Komercijalna banka je u u prvih šest meseci 2016. zabeležila gubitak iz poslovanja od 2,65 milijardi dinara.

I pored zabeleženog gubitka, Komercijalna banka je, zahvaljujući čvrstoj rešenosti novog menadžmenta i preduzetim merama na stabilizaciji poslovnih rezultata, visoko kapitalizovana i stabilna sa adekvatnošću kapitala od 23,04 odsto, što je znatno iznad regulatornog limita koji propisuje NBS, od 12 procenata, dodaje se dalje.

Banka trenutno ima izdvojene rezerve iz dobitka u iznosu od 18,8 milijardi dinara, što je više za 4,9 milijardi dinara od ukupno obračunatih rezervi po propisima NBS. 

U posmatranom periodu, Banka je uspela da dodatno poveća deviznu štednju građana za 19,9 miliona evra ili 1,3 odsto, tako da ona iznosi 1,59 milijardi evra, precizira se u saopštenju. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.