Vesti iz zemlje

06.03.2017. 13:07

Autor: Nova Ekonomija

Komisija odobrila prodaju većinskog paketa Sunoka Austrijancima

Komisija za zaštitu konkurencije saopštila je danas da je donela rešenje kojim se odobrava, u skraćenom postupku, sprovođenje koncentracije koja nastaje sticanjem kontrole privrednog društva Agrana Beteiligungs – Aktiengesellschaft, Beč, Austrija nad privrednim društvom Sunoko d.o.o. sa sedištem u Novom Sadu, Republika Srbija.

Na osnovu svih podataka prikupljenih  tokom postupka, Komisija je konstatovala da sprovođenjem predmetne koncentracije  neće doći do značajnije promene strukture na tržištu proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje i veleprodaje šećera od šećerne repe u Republici Srbiji.

Privredno društvo Agrana Beteiligungs prisutno je, kaže se u saopštenju Komisije, na tržištu Republike Srbije isključivo u segmentu veleprodaje šećera, ali kroz prodaju izuzetno malih količina. 

Pri tome, najveći deo prodatih količina od strane privrednog društva Agrana Beteiligungs je nabavljeno od privrednog društva Sunoko, a na ostalim relevantnim tržištima – proizvodnje, otkupa i prerade šećerne repe, proizvodnje šećera od šećerne repe u Republici Srbiji, privredno društvo Agrana Beteiligungs nije prisutno.

Komisija napominje da je privredno društvo  sa naloženim merama, utvrđenim rešenjem Komisije od 11. avgusta 2016. godine kojim je uslovno odobrena koncentracija Sunoko – Star šećer.

Pomenutim Rešenjem od 11. avgusta 2016. godine naloženi su uslovi u vidu mera ponašanja i obaveznog redovnog izveštavanja Komisije, sa ciljem očuvanja tržišne strukture i ostanka svih proizvodnih kapaciteta, uključujući i šećeranu TE TO Senta na tržištu, transparentnog praćenja nivoa, promene cena šećera na tržištu, unapređenja transparentnosti politike prodaje šećera i poslovnih odnosa sa kupcima, kao i punog informisanja Komisije o nivou i vrsti investicija koje će se realizovati u TE TO Senta sa ciljem povećanja proizvodne efikasnosti.

Navedeni uslovi i dalje ostaju na snazi, konstatuje se u saopštenju Komisije za zaštitu konkurencije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.