Komisija odobrila saradnju Telekoma i Telenora

Foto: Pixabay

Komisija za zaštitu konkurencije je odobrila saradnju kompanija Telekom Srbija i Telenor u oblasti optičke infrastrukture, odnosno da je uslovno izuzela ugovore zaključene izmedju dve telekomunikacione firme, navodi se u saopštenju.

Komisija je navela da će kompletna rešenja sa obrazloženjima koja ne sadrže zaštićene podatke objaviti čim se ispune uslovi za to, odnosno kada odluči o zahtevima pomenutih društava za zaštitu podataka.

To regulatorno telo bi tada trebalo da objavi i bliže uslove ugovora, mere kojima se obezbeđuje zaštita konkurencija, kao i rokove za njihovo izvršenje. 

Komisija za zaštitu konkurencije je krajem janura ove godine objavila da su joj se obratile kompanije Telekom Srbija i Telenor Srbija sa zahtevom za pojedinačno izuzeće od zabrane ugovora o ograničenoj i definisanoj poslovnoj saradnji u odredjenom segmentu poslovanja.

Telekom je u međuvremenu saopštenjem potvrdio odluku o saradnju, koja podrazumeva iznajmljivanje Telekomove optičke infrastrukture Telenoru i distribuciju medijskog sadržaja "po komercijalnim i potpuno neekskluzivnim uslovima".

"To znači da Telekom Srbija može da iznajmljuje svoju infrastrukturu i drugim učesnicima na tržištu, a Telenor može da kupuje sadržaje od koga god želi, jer ugovor nije restriktivan ni u jednoj svojoj tački", dodaje se u saopštenju Telekoma. 

Domaće akcionarsko društvo dodaje da će se novim dogovorom tržište telekomunikacija u Srbiji "značajno liberalizovati", da će korisnici uskoro imati veću mogućnost izbora čije usluge žele da koriste, odnosno da se njim "pospešuje konkurencija i inovacije u telekomunikacionoj industriji".

Telenor je u svom saopštenju ocenio da se dozvolom za sklapanje ugovora toj firmi omogućuje ulazak na tržište distribucije medijskih sadržaja i fiksnog širokopojasnog interneta.

Po tumačenju Telenora, to znači dalji razvoj konkurentnosti u tom segmentu tržišta.

"Kao jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji od 2006. godine, Telenor Srbija planira da uloži gotovo 300 miliona evra u narednih pet godina, što je potvrda dugoročne posvećenosti kompanije razvoju srpskog tržišta telekomunikacija", navodi se u saopštenju.

Javnost još uvek nema uvid u pojedinosti predložene saradnje Telekoma i Telenora, ali je TV N1 još krajem januara u tekstu "Pakleni plan: Telekom i Telenor se udružuju da bi uništili slobodne medije" tvrdila da je cilj dve telekomunikacione firme smanjenje učešća na tržištu konkurentskog SBB-a  ispod 30 odsto.

Prema navodima N1, dogovor o saradnji u pristupu fiksnom širokopojasnom Internetu i distribuciji medijskih sadržaja zapravo podrazumeva ustupanje kompletne Telekomove infrastrukture kablovske mreže i kompletnog sadržaja kablovske televizije Telenoru, uz naknadu čija visina nije potvrđena.

N1 je u vlasništvu Adria News, koja posluje u okviru United Media, članice grupacije United Group.

SBB, jedna od najvećih kablovskih i internet operatora u zemlji, takođe posluje u okviru United Group. 

Dve strane u tržišnom sporu su u međuvremenu pokrenule međusobne tužbe, tako da je Telenor u februaru tužio urednike N1 i Adria News, zbog navodne negativne medijske kampanje, dok su United Media i SBB podnele krivičnu prijavu protiv Telekoma i Telenora, zbog sumnji da predložena saradnja predstavlja restriktivni sporazum.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Ponovo

    Blago nama.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.