FOTO: Luka Novi Sad

Kompanija P&O Ports iz Dubaija preuzima Luku Novi Sad

FOTO: Luka Novi Sad
Tenderska komisija je proglasila uspešnom finansijsku ponudu koju je kompanija P&O Ports iz Dubaija dala za kupovinu Luke Novi Sad, rekao je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

"Ponuđena je početna cena od 7,99 miliona evra i svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom", rekao je Stevanović posle otvaranja ponude u Ministarstvu privrede.

On je kazao da će investicija u Luku Novi Sad u naredne tri godine biti verovatno veća od 15 miliona evra, što je u skladu sa ugovorom koji će biti potpisan narednih nekoliko dana, a u kome piše da investicija traba da bude najmanje 14,9 miliona evra, a i u skladu je sa stragijom Srbije za razvoj lučke delatnosti.

"Od te investicije nešto manje od pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 u sporedne delatnosti", rekao je Stevanović.

Istakao je da je to ulaganje značajno ne samo za Novi Sad, već i za čitavu Srbiju.

"Dunav je ozbiljan strateški resurs za Srbiju a zbog ove privatizacije taj resurs će biti na adekvatan način stavljen u funkciju", kazao je Stevanović.

Luka Novi Sad ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi, a u poslednje četiri godine poslovala je profitabilno.

Dodao je da je budući vlasnik novosadske luke u sastavu grupacije DP World, trećeg najvećeg lučkog operatera u svetu, i da će mu to biti prvi izlazak na Dunav što je za Srbiju od velikog značaja.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara