Srbija

05.06.2018. 13:00

NE

Autor: Nova Ekonomija

Kompanije švajcarsko-srpske poslovne zajednice vide pozitivno poslovnu klimu u Srbiji

Srbija

05.06.2018. 13:00

Švajcarsko-srpska trgovinska komora sprovela je četvrti po redu Upitnik o poslovnoj klimi u Srbiji u 2018. godini, u okviru švajcarsko-srpske poslovne zajednice u toku aprila i maja 2018. godine. Cilj ankete bio je da se dobiju bliže informacije o percepciji koju kompanije u okviru ove poslovne zajednice imaju o uslovima poslovanja na domaćem tržištu, kao i o njihovim očekivanjima i izazovima sa kojima se suočavaju.

Majo Mićović, predsednik Upravnog odbora Švajcarsko-srpske trgovinske komore i generalni direktor kompanije Sky Express d.o.o., izjavio je da je većina anketiranih kompanija ocenila poslovnu klimu u Srbiji kao zadovoljavajuću. Naime, broj ispitanih kompanija koji ima pozitivno viđenje domaćeg poslovnog okruženja je porastao u periodu od svega godinu dana: 90 procenata u 2018. godini u odnosu na 64 odsto iz 2017. godine.

Takođe, većina ispitanih kompanija je ocenila da će uslovi poslovanja u Srbiji u 2018. godini ostati nepromenjeni u odnosu na 2017. godinu. Od svih anketiranih kompanija, 42 odsto očekuje da će poslovna klima u Srbiji tokom 2018. godine biti bolja u odnosu na prethodnu, dok 58 procenata ispitanih preduzeća smatra da će klima ostati ista u odnosu na 2017. godinu.

Prema njegovim rečima Upravni odbor ŠSTK-a pozdravlja pozitivne rezultate koji su iskazani u ovogodišnjoj anketi i naglašava da optimističko viđenje lokalnih uslova poslovanja od strane ispitanih kompanija može doprineti privlačenju potencijalnih investitora iz Švajcarske, kao i promovisanju Srbije kao atraktivne poslovne destinacije.

Takođe, rezultati ovog istraživanja pokazuju da većina ispitanih kompanija očekuju promene u sledećim oblastima poslovne klime: birokratija i administracija, borba protiv korupcije, kao i u pogledu obezbeđenja pravne sigurnosti i stabilnosti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.