Vesti iz zemlje

23.03.2022. 16:22

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Komunalni milicionari u uniformama od milion i po evra

Komunalni milicionari Foto: Facebook - Goran Vesić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će beogradski milicioneri i milicionerke od sutra nositi nove uniforme. Kako je Nova ekonomija objavila, one su plaćene 186,3 miliona dinara, što je oko 1,6 miliona evra.

„Uniforme i obuća urađeni su od najboljih materijala i moderno su dizajnirane sa motivima srpske zastave i grada Beograda“, napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

On je napisao da Beograd ima 505 komunalnih milicionerki i milicionera, a da se danas u službu prima još 45.

Podsetimo, Sekretarijat za poslove komunalne milicije je u septembru 2021. godine dodelio ugovor za kupovinu uniformi u vrednosti od 186,3 miliona dinara (oko 1,6 miliona evra) firmi MIM Commerce iz Beograda.

Uniforme za komunalce 1,6 miliona evra, bilo i duplo manjih ponuda

Na tender su stigle još dve ponude, obe povoljnije od izabrane. 

Firma Yumco – Prizosi iz Vranja je ponudila da obezbedi uniforme za komunalne milicijace za ukupno 76,5 miliona dinara, što je skoro dva i po puta manje od cene koju će Beograd platiti.

Preduzeće DES 2020 iz Šapca ponudilo je cenu od 134,3 miliona dinara, za oko 50 miliona manje od izabrane.

Gradska uprava je odbila povoljnije ponude jer je ocenila da ne ispunjavaju sve zahtevane uslove.

Beograd platio pola miliona dinara „naknade troškove“

Zbog toga je, nakon dodele ugovora, firma DES 2020 iz Šapca podnela zahtev za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, ali je Republička komisija odbila ovaj zahtev u decembru prošle godine.

DES 2020 se žalio na način na koji je Sekretarijat utvrđivao da li tkanine od kojih je izrađena uniforma ispunjavaju zadate uslove.

Nabavka uniformi za komunalce ima dužu istoriju žalbi potencijalnih ponuđača.

Kožne rukavice i Adidas patike za „komunalce“ Beograđani plaćaju 1,3 miliona evra

Naime, tender je raspisan u aprilu 2021. godine, a od tada je Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki donela čak pet zaključaka na osnovu zahteva za zaštitu prava drugih firmi.

Komisija je tri puta usvojila zahtev za zaštitu prava, a dva puta odbila.

Na osnovu svih usvojenih zahteva, Beograd je kompanijama koje su se žalile morao da isplati blizu 450 hiljada dinara kao nadoknadu troškova vođenog postupka.

Nikad skuplje uniforme

Uniforme koje će od sutra nositi komunalni milicajci su višestruko skuplje nego što je Beograd ikada nabavljao.

Uniforme za komunalne milicijace, koji su se tada zvali komunalni policajci, bile su nabavljane 2015. godine kada su koštale oko 15 miliona dinara, 2016. godine 7,8 miliona, a 2017. 26 miliona dinara.

To znači da je nova nabavka uniformi sedam puta skuplja od one koja je sprovedena 2017. godine.

Sa druge strane, broj komunalnih milicajca nije višestruko porastao pošto ih je 2015. godine bilo 311, a danas ih ima 505, kako je objavio zamenik gradonačelnika.

Komunalna milicija počinje da meri buku u lokalima

Opremanje komunalnih milicajaca kao godišnji prihod firme

Firma MIM Commerce koja je registrovana za proizvodnju odeće osnovana je 1992. godine i najpre je bila u vlasništvu Milana Maksimovića, kasnije Mirjane Maksimović, a od januara 2020. godine vlasnik je Marko Maksimović.

Kompanija je sve do 2018. godine imala godišnje prihode između sedam i 15 miliona dinara, da bi pre tri godine poslovni prihodi dostigli 39,2 miliona, 2019. godine 41,4 miliona dinara. Naredne, 2020. godine oni su bili čak pet puta veći – 199 miliona dinara.

MIM Commerce je u avgustu dobio i posao nabavke službene i zaštitne opreme za komunalne milicajace, koja obuhvata gumene palice, lisice, pištaljke i slično. Vrednost ovog posla bila je 2,2 miliona dinara. 

To znači da će ova kompanija od Grad Beograda, samo za opremanje komunalnih milicijaca dobiti ukupno 189 miliona dinara, što je samo deset miliona dinara manje od njihovih ukupnih poslovnih prihoda 2020. godine.

U obaveštenju o dodeli ugovora, kao internet stranica preduzeća MIM Commerce navodi se 925ninetofive.com. U registru Agencije za privredne registre, preduzeće za proizvodnju i prodaju proizvoda od tekstila „925 nine to five“ je u vlasništvu Mie Uzelac, koja je istovremeno i direktorka. Prema dokumentaciji APR-a, Uzelac i vlasnik MIM Commerce Marko Maksimović imaju istu adresu prebivalištva.

Na ovoj adresi prijavljena je i Maksimovićeva druga firma, Urban Garden 011, koja se bavi hotelijarskim uslugama. Ovoj firmi privremeno je oduzet PIB.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.