Vesti iz zemlje

09.09.2021. 17:49

Katarina Baletić

Autor: Nova Ekonomija

Uniforme za komunalce 1,6 miliona evra, bilo i duplo manjih ponuda

Sekretarijat za poslove komunalne milicije Beograda dodelio je ugovor za kupovinu uniformi u vrednosti 186,3 miliona dinara (oko 1,6 miliona evra) firmi MIM Commerce iz Beograda.  Na tender su stigle još dve ponude, obe povoljnije od i...

Foto: Printskrin

Sekretarijat za poslove komunalne milicije Beograda dodelio je ugovor za kupovinu uniformi u vrednosti 186,3 miliona dinara (oko 1,6 miliona evra) firmi MIM Commerce iz Beograda. 

Na tender su stigle još dve ponude, obe povoljnije od izabrane. 

Firma Yumco – Prizosi iz Vranja je ponudila da obezbedi uniforme za komunalne milicijace za ukupno 76,5 miliona dinara, što je skoro dva i po puta manje od cene koju će Beograd platiti.

Preduzeće DES 2020 iz Šapca ponudio je cenu od 134,3 miliona dinara, za oko 50 miliona manje od izabrane.

Opremanje komunalne milicije vredno kao godišnji prihodi izabrane firme
Firma MIM Commerce koja je registrovana za proizvodnju odeće osnovana je 1992. godine i najpre je bila u vlasništvu Milana Maksimovića, kasnije Mirjane Maksimović, a od januara 2020. godine vlasnik je Marko Maksimović.
Preduzeće je sve do 2018. godine imalo godišnje prihode između 7 i 15 miliona dinara, da bi pre tri godine dosegli prihode od 39,2 miliona, 2019. godine 41,4 miliona dinara, da bi 2020. godine bili skoro pet puta veći – 199 miliona dinara. 
MIM Commerce je u avgustu dobio i posao nabavke službene i zaštitne opreme za komunalne milicajace, koja obuhvata gumene palice, lisice, pištaljke i slično. Vrednost ovog posla bila je 2,2 miliona evra. 
Dakle, ova firma će od Grada Beograda samo za opremanje komunalnih milicijaca dobiti ukupno oko 189 miliona dinara, što je samo 10 miliona manje od njihovih ukupnih poslovnih prihoda iz prethodne godine.
U javno dostupnim bazama ne postoje podaci da je kompanija ranije pobeđivala u drugim postupcima javnih nabavki.
U vlasništvu Marka Maksimovića nalazi se i firma Urban Garden 011, koja se bavi hotelijarskim uslugama i registrovana je u opštini Stari Grad.

Jeftinija uniforma za komunalne milicijace neodgovarajuća

Ponuda Yumco-prizosi je odbijena kao neprihvatljiva jer nisu dostavljeni svi potrebni uzorci i nije dostavljen izveštaj o ispitavanju boje materijala izdat od akreditovane laboratorije, kao ni laboratorijski izveštaj o ispitivanju materijala za neke od komada odeće.

Na primer, za jaknu nije dostavljen izveštaj o ispitavanju materijala iz koga se može utvdiri da li je boja postojana kada se pere na 40 stepeni.

Postojale su i druge zamerke.

Na košuljama nisu našiveni delovi u džepovima za koji bi trebalo da se zakače mikrofoni radio stanice i male kamere. Na torbici nije bilo lastiš gume za olovke, a postojao je i samo jedan džep iako su konkursnom dokumentacijom zahtevana dva.

Čarape su bile crne umesto tamno plave, a na zimskoj jakni ušiven je vertikalni džep, a zahtevan je blago ukošen.

Ponuda firme DES 2020 iz Šapca takođe je odbijena jer za neke od stavki nisu dostavljeni uzorci, kao ni izveštaji o ispitavanju „french blue“ boje niti izveštaji o ispitavanju materijala, a za neke od stavki nije priložena deklaracija o sastavu ni dokument proizvođača.

Sa druge strane, članovi komisije ispred Sekretarijata za poslove komunalen milicije su zaključili da „sva ponuđena dobra ponuđača MIM Commerce ispunjavaju sve zahtevane tehničke karakteristike“.

Beograd već plaćao takse zbog nabavke uniformi za komunalne milicijace

Međutim, upravo neke od stavki zbog kojih su jefitiniji ponuđači odbijeni našle su se i na listi zahteva koje su Yumco-prizosi i firma Less textile ranije podnele Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki jer su smatrale da javna nabavka nije u skladu sa zakonom.

Yumco-prizosi je u zahtevu naveo da je naručilac (Grad Beograd) odredio minimalni rok koji je zakon propisan dok je istovremeno „nametnuo veliki broj obaveza za ponuđače koji se ogledaju u dostavljanju velikog broja izveštaja o ispitavanju materijala, a zatim i veliki broju uzoraka“.

Yumco takođe navodi da je naručilac vršio značajne izmene konkursne dokumentacije i da je u sva tri navrata izvršio minimalna zakonski dozvoljena produženja roka za podnošenja ponuda, iako je od njega zahtevano da rok produži za veći broj dana. U svom zahtevu dodaju da su ponuđači, zbog brojnih izmena, bili prinuđeni da pripremaju uzorke ispočetka.

Naručilac je umesto svetlo plave boje tkanine propisao koordinate boja, što je dodatno zakomplikovalo već i onako složenu pripremu ponuda jer je za proizvodnju tkanine sa traženim koordinatama potrebno više vremena, istakao je Yumco.

Zaustavljena nabavka novih autobusa za GSP, podnet zahtev za zaštitu prava

Republička komisija je neke od zahteva ponuđača odbacila, ali je donela odluku da s obzirom  na to da propisi ne uslovljavaju kompanije da objavljaju delatnost samo u slučaju ukoliko su u Registar privrednih subjekatra upisani za tu delatnost, što je bio jedan od uslova za učešće na tenderu, te da ovakav uslov suprotan zakonu i da je Grad dužan da konkursnu dokumentaciju izmeni u osporenom delu.

Komisija je takođe konstatovala da utvrđivanje ispunjenosti tehničkih karakteristika „vizuelnim pregledom“ ne predstavlja precizno i jasno predviđen način ocenjivanja ponuda, pa da sam postupak stručne ocene ponuda ne može biti sproveden na zakonit način s obzirom na to da se ne može zaključiti koje tehničke karakteristike ponuđenih dobara će se utvrditi njihovim pregledom.

Neki od uslova podrazumevali su i tačne dimenzije određenih delova odeće (čičak trake na jakni, vratnog izreza na majici, džepa na košulji…), a da nije pojašnjeno da li će utvrđivanje ispunjenosti tehničkih karakteristika obuhvatati i merenje uzoraka i na koji način.

Kolumna Biljane Stepanović: Žabe i akrepi sa Beograda na vodi

Beograd nije dozvolio da ovlašćeni predstavnici ponuđača prisustvuju vizuelnom pregledu uzoraka, pa je Republička komisija propisala da je naručilac dužan da u roku od dva dana omogući uvid u dokumentaciju i kopiranje iste kako bi ponuđači mogli da izvrše uvid i u priložene uzorke kako bi proverili da je naručilac na pravilan način izvršio pregled i ocenu dostavljenih uzoraka te da bi eventualne uočene nepravilnosti mogao da ospori podnošenjem zahteva za zaštitu prava.

Beograd je bio dužan da u roku do 25 dana otkloni manjkavosti predmetne konkursne dokumentacije, da je obajvi na Portalu javnih nabavki i svojoj internet stranici i da produži rok za ponodošenje ponuda koji mora biti primeren i objavi obaveštenje o tome.

Beograd je morao i da nadoknadi takse koje su Yumco-prizosi i Luss textile platiti prilikom podnošenja zahteva i da plati po 120.000 dinara, odnosno ukupno 240.000 dinara.

Uniforme za komunalne milicajce nikada skuplje

Podsetimo, Nova ekonomija je pisala gradski Sekretarijat za poslove komunalne milicije planira da nabavi uniforme za svoje zaposlene koje koštaju višestruko više nego prethodnih godina.

Uniforme za komunalne milicijace, koji su se tada zvali komunalni policajci, bile su nabavljane 2015. godine kada su koštale oko 15 miliona dinara, 2016. godine 7,8 miliona, a 2017. 26 miliona dinara.

Broj komunlanih milicijaca tokom godina nije znatno varirao, pa ih je 2015. godine bilo 311, kako je tada objavio Istinomer, a danas ih ima 320, dok zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavljuje da će ih sledeće godine biti 600.

Na pitanje zbog čega su sada uniforme desetinama puta skuplje, na pitanja Nove ekonomije niko iz gradske uprave nije odgovorio. 

U okviru javne nabavke nabavljane su, između ostalog, plitke i duboke patike koje odgovaraju jedino Adidas modelima, kožne rukavice od jagnje kože, polo majice, letnje i zimske jakne, aktivni donji veš i slično.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.