Donald Tramp FOTO: Vikimedia

Kongresmen Ted Po pozvao Trampa da poseti Srbiju

Donald Tramp FOTO: Vikimedia
Kopredsedavajući Srpskom kokusu u američkom Kongresu, kongresmen Ted Po, uputio je pismo predsedniku SAD Donaldu Trampu.

Po u pismu ističe da bi Tramp trebalo da poseti Srbiju, koja, kako naglašava, kao regionalni lider, može da obezbedi trajni mir i prosperitet izgradnjom bližih veza sa transatlantskom zajednicom.

"Kao kopredsedavajući Srpskom kokusu u Kongresu, pišem vam kako bih vas ohrabrio da otputujete u zvaničnu predsedničku posetu Republici Srbiji. Nijedan američki predsednik nije posetio Srbiju još od predsednika Kartera. Ta poseta bi nesumnjivo dodatno ojačala američku podršku budućnosti Srbije, kao dela demokratske Evrope u kojoj vlada mir", naveo je u pismu Po, koji je nedavno boravio u Srbiji. 

Američki kongresmen napominje da je Srbija od velikog geopolitičkog značaja, s obzirom na to da se "nalazi između dalje integracije sa Zapadom i bližeg usaglašavanja sa Rusijom", saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije. 

"Tokom istorije, mir u Evropi je bio određen stabilnošću u uzburkanom regionu Balkana. Srbija, kao regionalni lider, može da obezbedi trajni mir i prosperitet izgradnjom bližih veza sa transatlantskom zajednicom, uz nadu za članstvo u Evropskoj uniji kao krajnjim ishodom. Da bi se postigao ovaj strateški cilj, američka podrška je od suštinskog značaja", naveo je Po. 

"Srbija zaslužuje našu podršku. U proteklim godinama, Srbija je radila, rame uz rame, sa Sjedinjenim Državama u borbi protiv međunarodnog terorizma, a igrala je i važnu ulogu u zaustavljanju protoka ID stranih boraca. Smatram da bi trebalo da priznamo doprinos koji je Srbija dala miru i bezbednosti kroz veće angažovanje Sjedinjenih Država, uključujući i izrazito simboličnu posetu aktuelnog američkog predsednika", naveo je Po u pismu Trampu. 

Zvanična predsednička poseta, ističe američki kongresmen, u velikoj meri bi unapredila bilateralne odnose, čvrsto utemeljila mesto Srbije u zapadnom društvu i podstakla dodatnu američko-srpsku saradnju. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara