Srbija

24.03.2016. 09:16

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

KOPAČ: EZ može da predloži sankcije i oduzimanje fondova Srbiji

Srbija

24.03.2016. 09:16

Energetska zajednica može sa predloži sankcije i oduzimanje fondova Srbiji, što je pokazao i primer Bosne i Hercegovine koja je na ovaj način kažnjena prošle godine, rekao je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Sekretarijat Energetske zajednice ne odlučuje o sankcijama, već ih predlaže. O njima se prvo diskutuje u Savetu EU, a ukoliko je reč o EU fondovima ako se mere usvoje u Savetu kao što je bio slučaj prošle godine za Bosnu i Hercegovinu na predlog Sekretarijata, uvode se čak i bez glasanja na Ministarskom savetu Energetske zajednice“, objasnio je Kopač.

On je ranije najavio mogućnost da se Srbija kazni zbog kašnjenja u razdvajanju delatnosti u Srbijagasu.

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić odgovorio je na to rekavši da „u ugovoru o osnivanju EZ i svim aktima po kojima ta zajednica funkcioniše reči kazna i sankcije ne postoje“, da Sekretarijat samo predlaže mere, i da Srbija pitanje IPA fondova rešava direktno sa Briselom.

Direktor Sekretarijata EZ rekao je da se u ugovoru te organizacije pominje reč mere, i da se njome označavaju kazne.

„Mere su sankcije, a rezultat se ne menja u zavisnosti od toga koja reč se upotrebi“, naveo je Kopač u pisanoj izjavi.

Na pitanje da li je Sekretarijat već imao kontakte sa Briselom o nedovoljnoj primeni propisa u Srbiji rekao je da su kontakti stalni.

„Sekretarijat Energetske zajednice procenjuje usklađenost energetskog zakonodavstva Srbije sa pravnom tekovinom EU i ovi nalazi se odražavaju u Izveštajima o napretku u pristupanju EU. Sekretarijat Energetske zajednice i Evropska komisija zajedno rade“, naveo je Kopač.

Kada je reč o uticaju moguće mere ukidanja refundiranja troškova za putovanja na sastanke, Antić je rekao da je taj iznos 2015. iznosio 5.027 evra, dok Kopač navodi iznos između 30.000 i 40.000 evra, navodeći da je reč o pokrivanju troškova hotela i avionskih karti za učešće jednog, a ponekad i dva, predstavnika zemlje za sastanke, kojih tokom godine ima do 70.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.