Vesti iz zemlje

21.10.2022. 08:00

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Koridori Srbije isplatili 62 miliona odštete zbog radova na auto-putu

Nova ekonomija

Koridori Srbije su u toku 2021. godine isplatili građanima 62 miliona dinara (više od pola miliona evra) za naknadu štete koja je nastala kao posledica radova na deonicama auto-puta.

Novac je isplaćen na ime izgubljenih parničnih postupaka po odštetnim zahtevima. Srbija je inače u poslednjih deset godina za kazne i penale platila milijardu evra. 

Šteta je nastala kao posledica izvođenja radova na deonicima auto-puta od strane izvođača radova, piše u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

DRI je objavio izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja „Koridora Srbije“ za 2021. godinu.

U postupcima za naknadu štete (parnični postupci) utvrđuje se osnovanost tužbenog zahteva vlasnika nepokretnosti koji je pretrpeo štetu kao posledicu izvođenja radova na izgradnji auto-puteva.

Radi se o šteti koja je nastala usled vibracija, zauzeća zemljišta, nemogućnosti pristupa parcelama i nedozvoljenog uslaska u posed deonicama izgradnje autoputa Кoridora 10 i Кoridora 11, ali i na deonicama izgradnje paralelnih nekomercijalnih puteva, oštećenjima… 

 

Kako se objašnjava u izveštaju DRI, za iznos isplaćenih sredstva Koridori ispostavljaju izvođaču radova klejm (odštetni zahteva za dodatno plaćanje tokom ugovora u građevinarstvu).

Zakonom o obligacionim odnosima propisano je da Naručilac i Izvođač radova na nepokretnosti solidarno odgovaraju trećem licu za štetu koja mu nastane u vezi sa izvođenjem tih radova.

Koridori su trenutno stranka u postupcima pred sudovima opšte nadležnosti i pred privrednim sudovima u parničnim, vanparničnim, upravnim, krivičnim i prekršajnim postupcima, piše u izveštaju.

Na dan 31. decembar 2021. godine, ukupan broj predmeta u kojima su Koridori Srbije stranka je 1.531.

Parničnih postupaka 450, vanparničnih postupaka je 1.010, pred Upravnim sudom je 53 postupaka, krivičnih postupaka je 5 i prekršajnih je 13.

Ukupna procena utuženih vrednosti svih parničnih predmeta je 203 miliona dinara.

Milijardu evra bačeno na kazne i penale

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.