Vesti iz zemlje

17.10.2022. 15:52

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Direktor „Koridora Srbije“ u v.d. stanju više od 20 meseci

Medija centar Beograd/Wikimedia Commons

Aleksandar Antić više od 20 meseci obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora „Кoridori Srbije“ što nije u skladu sa zakonom koji propisuje da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine, vidi se iz izveštaja Državne revizorske institucije (DRI).

Državna revizorska insititucija (DRI) objavila je izveštaj o reviziji finansijskih izveštaja „Koridora Srbije“ za 2021. godinu.

Kao jedna od otkrivenih nepravilnosti navedeno je da „imenovano lice više od 20 meseci obavlja funkciju vršioca dužnosti direktora Koridora“, što nije u skladu sa Zakonom o javnim preduzećima.

Kako se dalje navodi, vršilac dužnosti dirktora „Koridori Srbije“ imenovan je rešenjem Vlade od 12. novembra 2020.Tim rešenjem koje se nalazi u Službenom glasniku je za v.d. direktora imenovan  Aleksandar Antić.

Mandat vršioca dužnosti direktora po ovom rešenju je istekao, navodi DRI.

Odredbama Zakona o javnim preduzećima (koje se odnose i na društvo kapitala) je propisano da period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine.

Direktore javnih preduzeća, prema Zakonu o javnim preduzećima, imenuje Vlada Srbije nakon javnog konkursa.

Period na koji se imenuje vršilac dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine. Ista osoba ne može biti dva puta postavljeno za vršioca dužnosti.

DRI je preporučio Skupštini „Кoridori Srbije“ da u skladi sa zakonom, pokrene inicijativu kod Vlade za imenovanje direktora.

Funkciju vršioca dužnosti direktora „Кoridori Srbije“ Aleksandar Antić obavlja od novembra 2020. godine.

On je prethodno, od 2014. do 2020.  godine, obavljao funkciju ministra rudarstva i energetike, a prethodno je bio i ministar saobraćaja, vidi se na sajtu Koridora Srbije. 

Samo 41 odsto položaja u državnoj upravi Srbije popunjeno sprovođenjem konkursa, navodi se u analizi koalicije PrEUgovor.

Ostatak čine funkcioneri koji su u statusu vršioca dužnosti (v.d.) i u većini slučajeva je reč o Kršenju zakona o državnim službenicima.

Prošlo je i 17 godina od kada je uspostavljena zakonska obaveza da se rukovodioci na javnim položajima postavljaju putem konkursa.

Dodaje se i da se Srbija obavezala kako će raspisati i okončati konkurse za sve položaje, kao i da to do sada nije urađeno.

Odlazeća (druga) Vlada Ane Brnabić za manje od dve godine rada donela je 1.258 rešenja o postavljanju vršilaca dužnosti u državnoj upravi, koja se odnose na 290 ljudi.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.