Pavle Petrović FOTO: N1

Korupcija i slaba vladavina prava krivci za slabe investicije

Pavle Petrović FOTO: N1
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je u Novom danu da se srpska ekonomija kreće sporije od svojih potencijala i kao posledicu toga vidi niži životni standard - dohodak po glavi stanovnika je na trećini razvijene Evrope i na polovini proseka centralne i istočne Evrope.

Potencijal Srbije je da raste nekih pet odsto, a trenutno raste negde oko tri odsto. Zemlje istočne i centralne Evrope rastu oko četiri odsto.

Petrović naglašava da su investicije, privatne i državne, nedovoljne.

"Jedna od glavnih kočnica za nedovoljne privatne domaće investicije jeste slaba vladavina prava i visok nivo korupcije", ističe Petrović.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako i danas razmišljamo da će nam fundamentalne reforme dati rezultat za tri, četiri godine, da vidimo šta možemo brzo sada, mi nikada nećemo dostići zadovoljavajuću stopu rasta i zaostajaćemo u odnosu na nama uporedive zemlje.

Prema njegovim rečima, ako bi se poboljšao nivo vladavine prave, a korupcija smanjila na nivo okolnih zemalja, Srbija bi imala za jedan procentni poen veću stopu rasta.

Petrović kaže da Srbija ukupno investira godišnje 18 odsto svog dohotka, a trebala bi da investira 23 ili 25 odsto svega što stvori.

"Polovina povećanja bi trebalo da budu privatne investicije. Ono što bi trebalo da se desi za održivi i privredni rast, što bi onda značilo i povećanje životnog standarda, jeste povećanje privatnih investicija od skoro milijardu i po u odnosu na sadašnje stanje", smatra Petrović.

On misli da je vlada napravila grešku time što su značajna budžetska sredstva potrošili na "iznadprosečno povećanje plata u javnom sektoru umesto da ide u produktivne javne investicije".

"Posledica toga je niži privredni rast", zaključuje Petrović.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.