Vesti iz zemlje

04.05.2017. 10:48

Radio Slobodna Evropa

Autor: Nova Ekonomija

Kosovo neće da priznaje pasoše Kosovskih Srba?

Autobuskim agencijama koje saobraćaju između Srbije, Kosova i Makedonije rečeno je da Kosovo više ne priznaje srpske pasoše koji se izdaju kosovskim Srbima – one koje izdaje Koordinaciona uprava pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, potvrđeno je u agencijama Radiju Slobodna Evropa.

Iz nadležnih institucija Kosova još nisu potvrdili da li postoji neka odluka o tome, a iz Ministarstva unutrašnjih poslova uputili su na Ministarstvo spoljnih poslova, od kojeg se još čeka odgovor.

Izjavu za RSE je jedino dala ministarka za dijalog Edita Tahiri, koja je rekla da pasoši Koordinacione uprave „nikada nisu bili važeći na Kosovu, jer su bili ilegalni“.

Prema njenim rečima, Koordinaciona uprava za Kosovo je ilegalna struktura.

„Zemlje koje su nas priznale, nisu priznale te pasoše. Takođe, Evropska komisija je saopštila da kada bude nastupila vizna liberalizacija, ona će važiti samo za nosioce kosovskih pasoša, ali i ne za one koje imaju ove ilegalne pasoše. Mi smo sada otvorili naše kancelarije Civilnog registra u opštinama na severu kako bi građane snabdeli našim pasošima“, kazala je Tahiri.

Ona, međutim, nije imala saznanja da li je nastupila neka nova odluka u vezi spornih pasoša.

Beograd: Mali broj pritužbi

Prema nezvaničnim informacijama koje smo dobili od nadležnih institucija u Beogradu, u poslednjih nekoliko dana stigao je „mali broj“ pritužbi sa terena o tome da su putnici sa srpskim dokumentima imali problem na prelazima sa Kosovom.

Naš izvor kaže da iz Prištine nije stiglo nikakvo zvanično obaveštenje o tome da Kosovo ne priznaje srpske pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava.

„U poslednjih nekoliko dana dobili smo informacije da je evidentirano nekoliko slučajeva u pojedinim smenama na prelazima Končulj i Merdare da su policajci sa Kosova vraćali putnike sa srpskim ličnim kartama. Govorim o pet, šest slučajeva i svi su imali problem sa ličnim kartama, a ne sa pasošima. Reč je o ljudima čije je prebivalište navedeno na Kosovu u tim ličnim kartama“, kaže naš izvor iz vlasti u Beogradu.

Prema rečima našeg sagovornika, beogradske institucije su nakon ovih informacija tražile od Euleksa da ispita ove slučajeve, a na prelazima sa Kosovom takvih problema više nema.

Vozač Aurora toursa Nedžad Bihorac kazao je prethodno za RSE da mu je na kosovskoj granici rečeno da putnici koji imaju srpske pasoše koje je izdala Koordinaciona uprava više neće moći da uđu na Kosovo.

Druga autobuska agencija iz Novog Pazara je takođe potvrdila da su putnici bili i vraćeni zbog toga, da se vozači svaki put upozoravaju na to, kao i da su o toj odluci obaveštene srpske institucije.

Ova situacija traje već oko pet dana, a putnici su uglavnom neobavešteni o tome.

Kada je Srbiji 2009. ukinut vizni režim, Srbija je tada da usvojila uredbu prema kojoj se licima koja imaju prebivalište na Kosovu putne isprave izdaje Koordinaciona uprave MUP-a Srbije u Beogradu.

To piše i u tim pasošima i za vlasnike tih pasoše nije važila vizna liberalizacija za države EU.

Nosioci tih pasoša bi se za vizu obraćali odgovarajućim ambasadama u Prištini ili Beogradu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.