Vesti iz zemlje

18.06.2017. 07:24

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Kostić MMF-u: Omogućite nam veće zaduživanje, treba nam za kapitalne investicije

Predsednik MK Miodrag Kostić je zatražio od MMF-a da omogući veće zaduživanje zemljama u okruženju kako bi mogle taj novac da iskorite za kapitalne investicije.

„Neke razvijene zemlje imaju 220 odsto javnog duga u odnosu na BDP, a MMF konstantno stavlja okvir na 60 ili 70 odsto zemljama u okruženju“, rekao je Kostić obraćajući se iz publike predstavniku te međunarodne finansijske institucije za centralnu i istočnu Evropu Basu Bakeru.

Kako je rekao Kostić, krediti su danas toliko jeftini i da se ne bi kao privrednik hvalio malim dugom. 

„Moje pitanje je – da li vi mislite da je dobro da namećete tu vrstu okvira zemljama i ministrima finansija u današnje vreme, da drže tako nizak nivo duga. Hrvatska i Crna Gora imaju prosečan rok za vraćanje kredita od četiri godine, što je katastrofa“, smatra Kostić. 

On je ocenio da MMF treba da im proširi okvir i da im omogući da se zaduže na 10, 15, ili 20 godina i da taj novac potroše na kapitalne investicije, pre svega infrastrukturne projekte, poput ulaganja u puteve, železnice, aerodrome i slično. 

Baker je rekao da se slaže sa tom idejom, ali da se novac ne sme koristiti za veće trošenje države, kao i da bi to bila loša odluka u slučaju ako bi region pogodila nova finansijska kriza. 

„Nadamo se da neće, ali često sam čuo da ljudi to govore, pa se desila. Ako imamo novi pad i krizu ne smete da imate 80 ili 90 odsto duga pošto tokom kriza finansije često stradaju. Sada imamo relativino dobru situaciju, rast je solidan i pada nezaposlenost“, naveo je Baker. 

On je naglasio da bi bilo lepo kada bi se povećale investicije, ali da novo zaduživanje ne bi smelo da se iskoristi za veće trošenje vlada. 

„Bolje smanjiti postepeno neke druge izdatke umesto podizanja javnog duga. Kamate su niske i onda je lakše finansirati javne investicije“, naveo je Baker. 

On je rekao da, ipak, nisu tako dobri izgledi za dugoročan rast u regionu. 

Kostić je upitao da li može MMF da pomogne da se produži ročnost postojećim kreditimam, a Baker je kazao da su svakako duži rokovi bezbedniji nego kraći. 

„Generalno je to dobra ideja i mogu se produžiti rokove za otplatu, ali je ona onda skuplja“, dodao je Baker.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.