Vesti iz zemlje

14.07.2022. 09:57

Nevena Petaković

Autor: Nova Ekonomija

Kovnica novca dobila posao dizajniranja i štampanja turističkih vaučera

Nova ekonomija

Zavod za izradu novčanica i kovanog novca dobio je posao izrade dizajna i štampanja vaučera za subvencionisano korišćenje smeštaja u ugostiteljskim objektima. 

Vrednost ugovora je 9,9 miliona dinara i važiće do utroška sredstava, a najduže godinu dana. 

Vaučeri treba da budu izrađeni sa vodenim žigom i zaštitom od falsifikovanja. 

Кako bi se sprečila zloupotreba vaučera, odnosno njihovo umnožavanje, kopiranje ili falsifikovanje, predviđeno je da se vaučeri izrade na papiru koji omogućava „maksimalnu zaštitu“, odnosno pristup i tehnologiju istu kao kod proizvodnje papirnog novca, navelo je Ministarstvo u tehničkoj specifikaciji. 

U planu je štampanje 100.000 vaučera vrednosti 10.000 dinara i 200.000 vaučera vrednosti 15.000 dinara.

Količina od 300.000 vaučera je okvirna, kažu iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija za Novu ekonomiju i dodaju da je ostavljena mogućnost da se ugovor realizuje u većoj ili manjoj količini. 

„Ukoliko se tokom realizacije ovog Ugovora iz objektivnih razloga promeni količina vaučera koje Dobavljač (Zavod) treba da realizuje, fakturisanje i plaćanje se vrši prema stvarno pruženim uslugama, odnosno prema broju odštampanih vaučera pomnoženim sa ponuđenom jediničnom cenom“,  navode.

Jedinična cena cena koju je ponudio Zavod je 29,99 dinara. 

Ministarstvo će Zavodu sukcesivno dostavljati spiskove sa podacima korisnika vaučera. U odnosu na te spiskove Zavod će štampati određene količine vaučera.

Na vaučerima treba da budu odštampana novčana vrednost vaučera, podaci o izdavaocu i korisniku vaučera, izjavu korisnika vaučera o korišćenju usluge, naziv ugostiteljskog objekat, krajnji rok korišćenja (31. oktobar 2022.), kao i serijski broj (bar kod), piše u tehničkoj specifikaciji.

Samo dizajn i štampanje turističkih vaučera koštaće nas 9,9 miliona

Na tenderu je traženo da ponuđač raspolaže mašinama tipičnim za proizvodnju vrednosnih i zaštićenih papira, kao i da poseduje umetnički studio koji pruža usluge dizajniranja.

Kako bi podstakla domaći turizam, država planira da dodeljuje vaučere sa subvencionisano korišćenje usluga smeštaja, sa mogućnošću korišćenja doručka, polupansiona ili pansiona kod istog ugostitelja na teritoriji Srbije

Vaučeri se dodeljuju za posete u trajanju od najmanje pet noćenja, u mestima izvan prebivališta korisnika vaučera. 

Njih mogu da dobiju penzioneri, nezaposleni, korisnici prava na dodatak za pomoć i negu drugog, kao i radno anagažovani kojima primanja ne prelaze 70.000 dinara mesečno.

Pravo na dobijanja vaučera imaju i ratni vojni invalidi i civilni invalidi rada sa primanjima manjim od 70.000 dinara mesečno, korisnici prava na naknadu na porodičnu invalidninu, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i studenti.

NOVI TURISTIČKI VAUČERI MOGU DA SE KORISTE I ZA OBROKE
ZA TURISTIČKE VAUČERE JOŠ 34 MILIONA EVRA IZ BUDŽETA
ZA INFRASTRUKTURU U TURISTIČKIM DESTINACIJA MINISTARSTVU TURIZMA DVA MILIONA EVRA

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.