Kraj proizvodnje Fijata 500L u Kragujevcu

Foto: Nova ekonomija/Katarina Baletić

Proizvodnja automobila Fijat 500L u Kragujevcu prestaje, a radnicima zaposlenim u toj fabrici ponuđeno je da pređu u jednu od četiri fabrike u inostranstvu ili da uzmu otpremnine i napuste preduzeće, javlja Politika. Kako se dodaje, odziv radnika za odlazak na rad u inostranstvo je mali.

Fijatova fabrika u Kragujevcu inače, zapošljava 2.100 radnika, a Saša Đorđević, predsednik sindikata Fijata, kaže da se ona lepa informacija koju su dobili pre desetak dana o pokretanju novog modela električnog automobila topi kao pahulja snega.

"Poslodavac nas je juče informisao o prestanku proizvodnje u Kragujevcu i svi radnici su pozvani da se izjasne. Nudi se rad u inostranstvu u neprekidnom periodu od dve godine u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji i Nemačkoj. Ovo juče je bilo samo informisanje, a od sledeće nedelje počinje izjašnjavanje zaposlenih", kaže Đorđević.

Druga opcija je izjašnjavanje o dobrovoljnom odlasku iz firme uz zakonsku otpremninu.

"Svi hoće da rade. Ovo je fabrika sa dosta mladih ljudi. Niko se ne žali na ponudu u ovom momentu, mi kao sindikat tražimo od poslodavca da ponude budu u skladu sa zakonom i sa kolektivnim ugovorom", navodi Đorđević.

Fijatu subvencije bez obaveze da zaposli nove radnike u Kragujevcu
Fijatu 48 miliona evra za proizvodnju električnih automobila

Prema njegovim rečima, poslodavac će morati da obezbedi garanciju zaposlenima da će po dolasku iz inostranstva imati radno mesto u našoj fabrici koja treba da počne da proizvodi električne automobile u trećem kvartalu 2024.

Prema dokumentu sa kojim su juče upoznati radnici, za rad u Slovačkoj i Poljskoj ponuđena je minimalna osnovna neto mesečna zarada u iznosu od 800, odnosno 850 evra, a ponuđen je i neto bonus pre polaska od 6.000 evra. Po povratku, radnici će primiti neto bonus po 11.000 evra, ukupno za dve godine.

Za radnike koji će otići na rad u Nemačku minimalna osnovna neto mesečna zarada je 1.900 evra, a za one koji odu u Italiju 1.400 evra, pri čemu je neto bonus pre polaska 1.000 evra. Neto bonus po povratku iz Nemačke je 2.000 evra, a iz Italije 1.500 evra.


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (1)

  • Bane

    Ne trebaju im štrajkači zbog REGRESA za god. odmor. Šetajte, gospodo

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.