Vesti iz zemlje

24.07.2023. 11:03

Autor: Katarina Pantelić

Kredit EBRD za naučno-tehnološke parkove ćemo otplaćivati do 2032. godine

Nauka Pexels

Naučno-tehnološki parkovi

Srbija je tokom juna potpisala Ugovor o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) vredan 80 miliona evra, namenjen proširenju i izgradnji naučno-tehnoloških parkova (NTP). Iz predloga zakona o zajmu, vidi se da će Srbija otplaćivati Tranšu 1 ovog kredita u 15 jednakih (ili približno jednakih) polugodišnjih rata, 20. juna i 20. decembra svake godine.

Početak otplate ove tranše kredita je 20. decembar 2025. godine, dok je poslednja rata predviđena 20. decembra 2032. godine.

Tranšu 2 vraćanja zajma Srbija bi trebalo da otplaćuje u 13 jednakih (ili približno jednakih, koliko je moguće) polugodišnjih rata, takođe 20. juna i 20. decembra svake godine, pri čemu je prvi datum otplate zajma 20. decembar 2026. godine, a poslednji datum otplate zajma 20. decembar 2032. godine.

Kako je Vlada Srbije saopštila nakon što je potpisan ugovor, od ukupno 80 miliona evra, 70 miliona evra namenjeno je za dodatnu izgradnju NTP, dok je deset miliona opredeljeno za BIO 4 kampus u Beogradu.

Sedamdeset miliona evra predviđena su za dodatnu izgradnju NTP u Nišu, Čačku i Kruševcu.

Kakav je plan za NTP Niš?

U okviru projekta „Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“ Srbija je 2020. godine izgradila objekat Naučno-tehnološkog parka Niš površine od 14.096 metara kvadratnih. Vrednost investicije iznosila je 12,5 miliona evra.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije je 24. septembra 2020. godine donela zaključak na osnovu kojeg je kroz subvenciju obezbeđen novac za podršku radu NTP Niš u 2022. godini u iznosu od 20 miliona dinara.

Novim zajmom koji je država uzela od EBRD-a predviđena je izgradnja nove zgrade površine od preko 13.000 kvadratnih metara.

Ukupna površina NTP će imati 17.105 metara kvadratnih. Od toga površina koja se može zakupiti iznosiće 12.691 kvadrata, a očekivani prostor koji koriste laboratorije 926 kvadrata. Prostor izdat za kancelarije i proizvodnju 7.714 kvadrata. Predviđena zajednička površina 4.051 kmetar kcadratni.

NTP Niš je u vlasništvu Grada Niša (40 odsto), Republike Srbije (40 odsto) i Univerziteta u Nišu (20 odsto).

A kakav je plan za NTP u Čačku?

Trenutni objekat NTP u Čačku je površine 5.240 metara kvadratnih koji je Vlada Srbije nabavila. Vrednost invesiticje koja se odnosi na objekat je 270,5 miliona dinara.

U njemu posluje 24 kompanije, od čega su 15 virtuelnih. U pogledu zrelosti postoji 16 startapa i osam tehnološko – razvojnih kompanija članica sa ukupno 90 zaposlenih.

Pored adaptacije objekta sproveden je i postupak nabavke opreme za koju je Vlada preko Ministarstva prosvete izdvojila 60 miliona dinara.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je na osnovu ovog zaključka obezbedilo kroz subvenciju sredstva za podršku radu NTP-u u 2022. godini, u iznosu od 12 miliona dinara.

Proširenjem, koje bi bilo finansirano iz zajma EBRD planira se dodatna kvadratura u iznosu od 12.368 metara kvadratnih.

Zgrada će onda ukupno imati površinu od 12.759 metara kvadratnih.

Od toga, kako se navodi u ugovoru, površina koja se može zakupiti iznosi 10.237 kvadrata, a očekivani prostor koji koriste laboratorije iznosiće 686 kvadrata.

Prostor koji može biti izdat za kancelarije i proizvodnju činiće 6.798 kvadrata, a proizvodni kapaciteti 1.546 metara kvadratnih.

NTP Čačak je u vlasništvu Grada Čačka (40 odsto), Republike Srbije (40 odsto), Univerziteta u Kragujevcu (osam odsto), Instituta za istraživanje voća (četiri odsto) i dva poslovna udruženja ( osam odsto).

Biznis inkubator Kruševac

Biznis Inkubator je osnovao grad Kruševac i prostire se na preko 1.630 kvadrata u kojem posluje 19 kompanija. Kako se navodi u Predlogu zakona, potrebno je da industrija u ovom delu Srbije ponovo oživi i zbog toga je u planu izgradnja Regionalnog industrijsko-tehnološkog parka u Kruševcu.

„Postojeći biznis inkubator u Kruševcu bi nastavio svoj život, ali je važno da se njihova ideja proširi i modernizuje, budući da potreba pomenutog regiona prevazilazi trenutne kapacitete u Biznis inkubator centru“, navodi se u Predlogu zakona.

Regionalni industrijsko – tehnološki park Kruševac bi trebalo da se prostire na preko 11.000 kvadrata.

Inače Biznis inkubator Kruševac je 100 odsto u vlasništvu Garada Kruševca.

Zeleni sertifikati za novoizgrađene zgrade

Nove zgrade koje će biti izgrađene u okviru projekta će dobiti sertifikat zelene gradnje.

Obnovljene zgrade će postići najmanje 30 odsto poboljšanja energetske efikasnosti u slučaju rekonstrukcije.

Projekat će postići smanjenje emisije ugljen-dioksida i smanjiće potrošnju primarne energije za najmanje 174 gigadžula godišnje.

Pre samog početka izgradnje objekta a najkasnije do 31. decembra 20223. godine trebalo bi da budu gotove aktivnosti koje uključuju, između ostalog i angažovanje konsultanata za podršku i nadzor izgradnje, tenderski proces i aktivnosti pripreme projekta.

Početak same izgradnje i završetak izgradnje objekata trebalo bi, prema ugovoru,  da bude najkasnije do 31. decembra 2025. godine, a završetak projekta uključujući i kupovinu nameštaja i opreme trebalo bi da bude do 28. februara 2026. godine.

Kruševac dobija Naučno-tehnološki park, u Nišu proširenje

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.