Vesti iz zemlje

07.05.2019. 15:33

N1, Beta

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Kredit od 142 miliona evra za bržu Poresku, carinu i e-upravu

Ministar finansija Srbije Siniša Mali i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva potpisali su tri sporazuma u vrednosti 142 miliona dolara, a tim novcem biće finansirana modernizacija poreske administracije, unapredjenje rada E-uprave, kao i olakšanje regionalne trgovine.

Mali je rekao da su ti finansijski aranžmani sklopljeni pod veoma povoljnim uslovima, a da su projekti na kojima se saradjuje veoma važni jer će doprineti snažnijem ekonomskom rastu Srbije, saopštilo je Ministarstvo finansija.

„Već dugi niz godina Srbija uspešno radi i saradjuje sa Svetskom bankom. Drago mi je da su se teme danas promenile u odnosu na one od pre par godina, tada je bilo pitanje finansijske konsolidacije, velikih dugova, zemlje koja je bila pred bankrotom, a danas govorimo o tome na koji način srpska ekonomija treba da nastavi da raste, kako da te stope rasta budu još više i kako da unapredimo našu ekonomiju da bude atraktivnija i konkurentnija“, istakao je ministar.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema njegovim rečima, cilj projekta modernizacije poreske administracije je smanjenje troškova gradjana i privrede u ispunjavanju poreskih obaveza, kao i unapredjenje delotvornosti naplate poreza. Sporazumom je za te namene predvidjen zajam od 52 miliona dolara.

Kako je Mali istakao, posle reorganizacije Poreske uprave sledi potpuna automatizacija i unapredjenje njenog rada kroz bolju fiskalizaciju, uvodjenje efikasnijih fiskalnih kasa, kao i kroz promenu softvera kako bi rad poreznika bio maksimalno unapredjen, što se posebno odnosi na ubrzanje povraćaja PDV-a.

„Deo ovog zajma je usmeren upravo ka tome da se obezbedi mogućnost povraćaja PDV-a istog dana, što je osnovni zahtev privrednika u Srbiji, čime će se umnogome unaprediti rad naše privrede, a samim tim je učiniti i konkurentnijom“, rekao je Mali.

On je dodao da prve rezultate po pitanju efikasnijeg povraćaja PDV-a očekuje već krajem 2019, te da će se u proces nabavke odgovarajućeg softvera i obuke kadrova krenuti već tokom naredne godine, da bi do 2021. taj sistem bio u potpunosti implementiran.

Ugovor o unapredjenju elektronske uprave predvidja zajam od 50 miliona dolara, a njegov cilj je porast nivoa kvaliteta E-usluga i ostvarivanje ušteda kroz eliminisanje paralelnih procesa, ponavljanje postupaka i gubitaka usled dugotrajnih postupaka, čime se stvara efikasnija javna uprava, navodi se u saopštenju.

„Razvoj E-uprave je jedan od najjačih alata u borbi protiv korupcije i sive ekonomije, jer se poslovni procesi informatizuju i smanjuje se uticaj ljudskog faktora na realizaciju usluge“, rekao je Mali.

Treći sporazum odnosi se na unapredjenje trgovine i transportnih olakšica na Zapadnom Balkanu, a vrednost je 40 miliona dolara.

„Cilj ovog projekta jeste unapredjenje medjudržavne saradnje i trgovine izmedju zemalja u regionu, dakle potpuna automatizacija rada carinskih ispostava, carine i raznih dokumenata kako bi se povećala transparentnost i brzina protoka robe i ljudi u regionu, čime se unapredjuje trgovina i ekonomija naše zemlje“, ocenio je Mali.

Taj program će biti realizovan u dve faze, u periodu od pet godina po svakoj, a zemlje obuhvaćene prvom fazom su Albanija, Severna Makedonija i Srbija.

„Ovo su veoma važni sporazumi za nas jer će nam dati mogućnost da nastavimo sa strukturnim reformama naše ekonomije. Rast je moguć samo ako nam je tržište konkurentnije, a trudimo se da tome doprinesemo kroz sprovodjenje sporazuma koje smo danas potpisali“, kazao je Mali.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i potpredsednik Svetske banke za region Evrope i Centralne Azije Siril Miler, kao i direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

Pre potpisivanja sporazuma, srpski ministar finansija se sastao sa Milerom, koji je pohvalio makroekonomske rezultate Srbije, navelo je Ministarstvo finansija.

Ministarka Mihajlović s predstavnicima Svetske banke
Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović razgovarala je sa delegacijom Svetske banke o strategiji razvoja drumskog i železničkog transporta u Srbiji, saradnji na velikim infrastrukturnim projektima, uklanjanju nefizičkih barijera na granicama i regionalnom povezivanju.

Mihajlović je u razgovoru sa potpredsednikom Svetske banke Sirilom Mulerom istakla zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa tom institucijom i ukazala na strateški važna opredeljenja Srbije u narednom periodu, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Prema njenim rečima, razvoj infrastrukture je od izuzetnog značaja za Srbiju, a posebno se zalaže za povezivanju sa regionom i uklanjanju nefizičkih barijera, bez čega nema daljeg razvoja.

„Pokrećemo novi investicioni ciklus vredan pet milijardi evra, pokrenuli smo reformu železnica, ali moramo uraditi više na obnovi pruga i povećanju bezbednosti saobraćaja. Takodje, pripremamo novu nacionalnu strategiju transporta koja će obuhvatiti nove programe i mere u skladu sa investicijama koje ulažemo u ovaj sektor“, rekla je ona.

Siril Muler čestitao je potpredsednici Vlade na uspešnoj izgradnji Koridora 10 i dodao da je zadovoljan napretkom u implementaciji projekata.

„Zajedno smo uradili mnogo, posebno na Koridoru 10. Transport je motor razvoja i Srbija ima sve prilike i kapacitet da bude ključna zemlja koja će povezati tržište Evrope. Spremni smo da nastavimo da radimo zajedno“, rekao je Muler.

Potpredsednik Svetske banke istakao je da je Mihajlović šampionka kada su u pitanju napredak Srbije na Duing biznis listi i unapredjenje rodne ravnopravnosti i pozvao je da podrži projekat „Jadar“ – jedno od najznačajnijih svetskih nalazišta litijum-borata, u blizini Loznice.

Sagovornici su se složili da je ovaj projekat veoma važan za Srbiju koja tako može da postane atraktivno tržište za snabdevanje značajnog procenta svetske potražnje litijumom.

Na sastanku je bilo reči i o daljem napretku Srbije na Duing biznis listi Svetske banke o uslovima poslovanja, s obzirom na brojne investicije i kapitalne projekte koje država realizuje, ali i o saradnji u oblasti rodne ravnopravnosti i izradi prve studije o rodnoj ravnopravnosti u transportnom sektoru.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.