KRIK: Institut 'Dedinje' nabavio nepouzdane korona testove od kontroverznog biznismena

Foto: Pixabay

Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" nabavio je 300 "Biozek" brzih testova za koronavirus, koji nisu pouzdani od kompanije čoveka koji je u Severnoj Makedoniji pod istragom za pranje novca, iznudu i kriminalno udruživanje, navodi Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

Direktor te zdravstvene institucije Milovan Bojić je testove platio 3.000 evra, iako takoznvani "brzi" testovi ne detektuju COVID-19, već prisustvo antitela koja organizam proizvodi boreći se sa virusom.

Kako je objavljeno na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO), istraživanja pokazuju da većina pacijenata počinje da razvija antitela tek u drugoj nedelji nakon što se pojave prvi simptomi na koronavirus.

"To znači da je dijagnoza COVID-19 na osnovu antitela često moguća jedino u fazi oporavka pacijenta, kada su mogućnosti za kliničku intervenciju ili prekid prenošenja bolesti već prošli“, navodi se na sajtu SZO, prenosi KRIK.

Član Vladinog Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon, je zbog toga naveo da  se u Srbiji ne koriste "brzi" ili "orijentacioni" testovi.

"Jednostavno nismo ubeđeni da je to toliko korisno", objasnio je Kon na konferenciji za medije 9. aprila, odnosno na dan kad su testovi stigli u "Dedinje".

Umesto toga, kako je rečeno iz Kriznog štaba, građani Srbije testiraju se samo PCR testovima jer su to dijagnostički testovi kojima pouzdano može da se utvrdi da li je neko zaražen virusom ko

"Biozek" testove koja je domaća kardivaskularna ustanova nabavila prodaje kompanija "Inzek International Trading B.V" koja ih reklamira kao "pouzdane testove za otkrivanje koronavirusa". koji su proizvedeni u ovoj Holandiji.

Istraživanje novinarske mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), međutim, pokazuje da testove zapravo proizvodi kineska firma "Hangzhou AllTest Biotech Co. LTD" pod nazivom "Alltest", a da ih holandska firma samo pakuje kao "Biozek" brendom i reklamira kao svoj proizvod.

U Severnoj Makedoniji je bilo slučajeva, kako je otkrila tamošnja istraživačka redakcija IRL Macedonia, da su ljudi za koje je "Biozekov" test pokazao da su negativni, nakon toga umrli od koronavirusa.

Krajem marta, četrdesetpetogodišnji Rodžer Zekirovski iz Kumanova danima je imao sve simptome COVID-19, a nakon što je video reklamu za holandski brzi test u kojoj se tvrdi da za samo nekoliko minuta može tačno da otkrije bolest, otišao je na testiranje.

Test je pokazao da je negativan i Zekirovski se vratio kući. Tri dana kasnije, on je preminuo, a zvanični rezultati ispitivanja utvrdili su da je bio pozitivan na koronavirus.

Testiranje koje je netačno pokazalo da je Zekirovski negativan, urađeno je u bolnici "Adžibadem Sistina", sestri firmi "Sistina farmacije" od koje su testovi došli u Srbiju.

"Sistna farmacija" deo je porodične kompanije jednog od najbogatijih severnomakedonskih biznismena Jordana Kamčeva koji je pod istragom za pranje novca, iznudu i kriminalno udruživanje.

U tamošnjoj javnosti Kamčev je pominjan nakon afere "Reket" u koju su uključeni i tamošnja bivša specijalna tužiteljka Katica Janev i nekadašnja rijaliti zvezda Bojan Jovanovski, poznatiji kao "Boki 13".

Kako su pisali mediji, Janev i Jovanovski su od Kamčeva iznuđivali novac, a zauzvrat bi mu pomogli u postupku koji je protiv njega pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

Bojić je novinarima KRIK-a rekao da su oni korišćeni kao pomoćno sredstvo, a ne kao testovi koji jedini mogu da utvrde prisustvo virusa i naveo da je testiranje rađeno samo u hitnim slučajevima "kako bi se sprečilo da u ustanovu dođu pacijenti pozitivni na ovaj virus".

Iako je faktura izdata Institutu "Dedinje", Bojić kaže da su testovi donirani i da je fakturu platio sponzor, čije ime nije otkrio.

Institut je testovve nabavio nakon vesti da se koronavirusom u toj ustanovi zarazilo najmanje 80 ljudi. Prema poslednjim objavljenim informacijama najmanje stotinu pacijenata i zaposlenih u ovoj ustanovi se zarazilo COVID-19.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.