Vesti iz zemlje

09.10.2020. 11:47

CINS

Autor: Nova Ekonomija

Krivokapić (Share fondacija) Kamere neefikasne u borbi protiv težih krivičnih dela

Kamere za nadzor koje se postavljaju po Beogradu mogu da pomognu u sprečavanju nekih sitnih krađa, ali ovakav sistem nadzora nije previše efikasan u borbi protiv težih krivičnih dela, organizovanog kriminala ili terorizma jer su počinioci...

Pixabay

Kamere za nadzor koje se postavljaju po Beogradu mogu da pomognu u sprečavanju nekih sitnih krađa, ali ovakav sistem nadzora nije previše efikasan u borbi protiv težih krivičnih dela, organizovanog kriminala ili terorizma jer su počinioci ovakvih krivičnih dela često sposobni da nađu rupe u ovakvom sistemu, ocenio je u intervjuu za CINS Danilo Krivokapić, direktor Share fondacije.

On je rekao da ovakav sistem kod građana stvara osećaj da su nadzirani, a da nisu ni sigurni da li je tako. 

„Ovo umnogome menja način na koji se ponašaju jer odjednom postaju izuzetno svesni svega što rade i zbog toga se osećaju manje slobodno. To je efekat zebnje koji izaziva samocenzuru. Građani će se pitati: „Da li treba da idem sa ovom osobom, da li treba da idem na ovo mesto, da li možda treba da odem na ovaj protest, da se vidim s ovim ljudima“, samo zbog toga kako bi to moglo nekome da deluje“, rekao je Krivokapić.

Značajan problem su i mogućnosti za zloupotrebu ovakvog sistema za nadzor ukoliko država ima toliku moć i količinu podataka. 

 „Imali smo slučaj udesa ispred Vlade Srbije, pre dva meseca. Kamere MUP-a snimile ovaj događaj i to je završilo na youtube-u. Pitali smo MUP da li je to snimljeno njihovim kamerama i kome su dostavili snimak. Dobili smo odgovor da to jesu  kamere u njihovom sistemu, ali da snimak nikome nisu dali. Dakle, neki policijski službenik je snimio ovaj događaj i to dostavio nekome i to nije usamljen slučaj“, naveo je kao primer zloupotrebe.

On podseća da je prema najavama ministra policije u Beogradu planirano postavljanje hiljadu kamera na više od 800 lokacija, kao i da su od kineske kompanije Huawei kupili softver za prepoznavanje lica. 

MUP planira nadzor u celoj Srbiji sa 8100 kamera

Prema njegovim rečima, već je postavljen značajan broj kamera visoke rezolucije koje imaju u sebi različite funkcionalnosti poput detekcije lica. To znači da one ne mogu da rade prepoznavanje lica, ali mogu da detektuju lice.

Krivokapić konstatuje i da uopšte ne znamo da li se ova tehologija koristi, iako policijski zvaničnici tvrde da se tehnologija za prepoznavanje lica i dalje ne koristi. 

Prema evidenciji inicijative „Hiljade kamera“ kamere su mapirane na preko 350 lokacija i taj broj se svakodnevno povećava. 

„Problem je što MUP zaista nije transparentan – niti su obeležili kamere po gradu, niti imaju podatke o svim lokacijama na svom sajtu“, ističe direktor Share fondacije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.