Srbija

16.04.2018. 10:46

N1

Autor: Nova Ekonomija

Krojačicama obećane plate od 490 evra, a davali im samo 200 evra

Srbija

16.04.2018. 10:46

Osam šivačica iz Srbije demonstrativno je napustilo posao u segedinskoj kompaniji Sefo u kojoj su bile na plaćenoj obuci i vratilo se nazad. Njima je, tvrde, obećana mesečna plata od 490 evra i posao u pogonu koji je lokalna vlast najavila da će biti otvoren u Baču. Od fabrike ni traga ni glasa, a radnicama je, kažu, isplaćeno daleko manje novca.

„Iz opštine smo krenule, ovde se i vraćamo da tražimo pravdu“, to kaže osam radnica koje su se javile na oglas firme koja je najavila otvaranje fabrike u Baču.

Mnoge od njih napustile su stalne poslove i otišle na plaćenu obuku u Segedin, zbog obećanih primanja od 490 evra mesečno.

Kad su tamo stigle, shvatile su da će biti plaćene po satu, i to, daleko manje.

„Međutim, mi smo dobile 355 forinti. To vam je je sto i neki dinar u našem novcu. A kad smo sve izračunale, mi ne radimo za 490, nego za 200 evra. Toliko bismo dobili para, za deset sati rada. E, to vam je to“, kaže bivša radnica Sefo Segedin Snežana Perać.

„Prošla sam obuku, javili su mi da dođem i idem za Mađarsku…. Ja ne mogu…“, kaže bivša radnica Maja Martinović Ubavić.

Teško im pada i da uđu u obližnju opštinsku kancelariju u kojoj se još uvek nalaze šivaće mašine, na kojima su pokazivale da li umeju da izrađuju garderobu brenda Paul&Shark, koji Sefo proizvodi, gde i dalje stoji oglas koji potvrđuje da je radnicama obećano 490 evra mesečno. Direktor ove, inače državne firme, kaže da obećanja nije bilo, a da su radnice i preplaćene.

„Naše preduzeće nije ponudio radnicima primanja od 490 evra, niti je ikada o tome dalo izjavu, niti smo obavestili javnost o sličnoj odluci. Mi smo dali ponudu koja odgovara minimalcu u Mađarskoj, što su radnici iz Srbije i prihvatili. Da bismo bili fer, za radnike iz Srbije isplatili smo neto 490 evra za mesec, uzimajući u obzir odrađene sate, što je mnogo više od onoga što bi im pripalo po ugovoru“, rekao je generalni direktor „Sefo Segedin“ Čaba Kiš Šandor.

Poruku gazde došao je da im pročita čovek koji ih je na put u Segedin i poslao. Slavko Mijatov, privatnik iz Novog Sada bio je veza između opštine i mađarske firme. Na tvrdnje da su sav novac dobile, radnice odgovaraju kovertama.

„Ovo je isplaćeno za april mesec, što znači da nam je plate 73010 forinti. Razumete? To je 25550 dinara. Koliko je to evra?“, pitale su.

„Radnici su prevareni u tome što im je obećan posao i što je, po sporazumu koji je potpisan, dogovoreno da se otvori firma u Baču u roku od 90 dana“, kaže Slavko Mijatov iz kompanije Slaviris.

N1: Da li očekujete da se to nakon ovoga desi?

„Posle ovoga, kad su se radnici vratili, ja ne očekujem više ništa“, odgovara Mijatov.

Šta očekuje opština, čiji se poziv na testiranje radnika nalazi na oglasu? Predsednik opštine tvrdi, prvi put u životu vidi taj oglas i kaže – odgovornost lokalne vlasti bila je samo da obezbedi prostor za testiranje, i izda halu za najavljenu fabriku.

„To jeste ono što je opština Bač na neki način obećala i izvršila, osim ovog dela – nismo im, naravno, iznajmili halu pošto nisu ni tražili da konkurišu“, kaže predsednik opštine Bač Borislav Antonić.

Prvi čovek opštine se nada da ova priča nije gotova, da je sve bio nesporazum i da će do najavljene investicije – ipak doći.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.