Srbija

29.05.2023. 15:11

Saopštenje

Autor: TetraPak

Kroz projekat PolyAl Incubator domaći entuzijasti i naučnici osmišljavaju nove proizvode iz upotrebljene ambalaže

Foto: TetraPak

Srbija

29.05.2023. 15:11

Kompanije Tetra Pak® i Polyhedra pokrenule su projekat PolyAl Incubator, u okviru kog će mladi istraživači i entuzijasti iz Srbije imati priliku da rade na kreiranju novih proizvoda od poli-aluminijuma, materijala koji nastaje u procesu reciklaže kartonske ambalaže za napitke.

Za timove koji predlože najkreativnija rešenja završnih proizvoda namenjene su nagrade ukupne vrednosti 5.000 evra, za razvoj prototipa, a najuspešniji tim imaće priliku da konkuriše i za dodatna sredstva za razvoj završnog proizvoda naredne godine.

Prvo predstavljanje projekta PolyAl Incubator, obavljeno je ovog vikenda u prostorijama Polyhedre u Beogradu, gde su zainteresovani imali priliku da se upoznaju sa ciljevima projekta, načinu učešća i narednim koracima. Naredni Info dan ovog projekta biće organizovan u četvrtak, 8. juna, u 18h, a svi koji su zainteresovani će imati mogućnost da se detaljnije informišu o karakteristikama poli-aluminijuma, njegovoj reiskoristivosti i trenutnim rešenjima koja već postoje širom sveta. Prijave su otvorene za sajtu Polyhedre – www.polyhedra.co/polyal.

U periodu od početka jula do kraja oktobra učesnici projekta će proći kroz program od šest radionica koji obuhvata rad sa ekspertima iz Polyhedre i kompanije Tetra Pak, kao i sa predavačima sa lokalnih fakulteta, koji će ih bliže upoznati sa karakteristikama i načinima obrate poli-aluminijuma, tehnikama fabrikacije i osnovama industrijskog dizajna, ali razumevanju procesa reciklaže i osnovama kružne ekonomije.

Pored toga, timovi će na ovim radionicama imati priliku i da razvijaju svoje ideje za nove proizvode i da istražuju i stvaraju prototipe, koristeći sve resurse i tehnologije koji su na raspolaganju u Polyhedrinoj laboratoriji, kao što su 3D štampači, CO2 laseri ili CNC glodalice.

Za najviše tri tima koji budu izabrani tokom oktobra, na bazi kreativnosti i funkcionalnosti predloženih rešenja, namenjene su novčane nagrade u ukupnom iznosu od 5.000 evra, koje će dalje moći da koriste za razvoj prototipa svojih proizvoda do kraja godine. U decembru će biti izabran jedan tim koji će imati mogućnost da dobije dodatnu finansijsku pomoć za finalni razvoj i implementaciju svog prototipa.

Nakon podrške pilot projektima sakupljanja i upravljanja otpadom i drugih edukativnih inicijativa namenjenih lokalnim zajednicama u Srbiji, kompanija Tetra Pak se ovoga puta, kroz saradnju sa Polyhedrom opredelila da podrži istraživačke timove koji će raditi na kreiranju novih proizvoda iz poli-aluminijuma, materijala koji je, zajedno sa papirnim vlaknima, jedan od rezultata procesa reciklaže višeslojne kartonske ambalaže.

Poli-aluminijum koji će biti korišćen za ovaj projekat dolaziće iz fabrike Brzan plast u Batočini, jednog od postrojenja za reciklažu kartonske ambalaže za napitke u koje odlazi upotrebljena ambalaža koja je prethodno pravilno sortirana.

„Aktivno radimo na tome da sva naša pakovanja budu reciklirana, kako bi materijali od kojih su napravljena što duže ostali u upotrebi. Od slojeva aluminijuma i PVC-a koji se koriste u izradi naše ambalaže širom sveta već nastaju brojni korisni proizvodi, kao što su elementi za uređenje domova, vodootporni materijali ili čak i patike za školsku decu u Ekvadoru.

Verujem da će tim Polyhedre, zajedno sa mladim entuzijastima i istraživačima koji se prijave za učešće u projektu, takođe kreirati zanimljive i inovativne proizvode koje ćemo uskoro moći da vidimo i u svakodnevnoj upotrebi. Na taj način, bićemo još jedan korak bliže potpunom zatvaranju kruga cirkularnosti naše ambalaže, od odgovorne nabavke materijala za proizvodnju, do stvaranja novih proizvoda nakon upotrebe“ – navodi Tanja Basta, ekspert za održivo poslovanje za Istočnu Evropu kompanije Tetra Pak.

Projekat PolyAl Incubator takođe nije prvi put da tim Polyhedre otvara svoja vrata kreativcima koji su zainteresovani za reciklažu. Neki od ranijih projekata koji su za cilj takođe imali unapređenje reciklažnih mogućnosti u Srbiji uključuju i projekte reciklaže elektronskog otpada, kompostiranje organskog otpada, kao i saradnju sa Beogradskim univerzitetom, ali i lokalnim start-up kompanijama koje se bave reciklažom.

„Naš program posvećen reciklaži i do sada je nailazio na odličan odziv, jer su mladi ljudi kod nas generalno svesni značaja očuvanja životne sredine. Povezivanje mladih entuzijasta, akademske zajednice i privrede uvek daje odlične rezultate i zahvalni smo kompaniji Tetra Pak koja se opredelila da sa nama radi na pronalasku rešenja za praktičnu upotrebu materijala koji nastaju reciklažom njihove ambalaže. Siguran sam da će timovi koji budu učestvovali u PolyAl Incubatoru doći do veoma kreativnih i korisnih rešenja za upotrebu poli-aluminijuma i nadam se da ćemo prve proizvode od ovog materijala uskoro moći da vidimo i u Srbiji”, izjavio je Jovan Jovanović, iz Polyhedrinog programa za reciklažu.

Više informacija o projektu PolyAl Incubator dostupno je na web stranici: https://www.polyhedra.co/polyal/, a prijavljivanje timova moguće je obaviti do 20. juna!

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.