Vesti iz zemlje

01.02.2024. 16:32

Saopštenje

Autor: Katarina Pantelić

Krušik otpušta još 73 radnika

Nova ekonomija / Dimitrije Gašić

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) saopštila je danas da kompanija iz namenske industrije Krušik otpušta 73 radnika. To bi, kako su naveli, značilo da je za manje od godinu dana valjevska fabrika otpustila više od 140 radnika.

„Među otpuštenim radnicima nalaze se i samohrani roditelji i roditelji dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstva sindikata i pored toga što ove ketrgorije radnika uživaju posebnu zaštitu i na osnovu zakona i Kolektivnog ugovora Krušika njima ne može da prestane radni odnos kao tehnološkim viškovima, što je dobro poznato i rukovodstvu Krušika“, navela je ASNS.

Kao razlog za otpuštanje velikog broja radnika navedeno je gašenje pogona proizvodnje lovačke munciije, proizvodnje kartonske ambalaže i zatvaranje „Istraživačko-razvojnog centra“.

Kako je navela ASNS, ovo je „samo jedan u nizu nemuštih opravdanja za smanjenje troškova koji direktori državnih preduuzeća znaju“.

ASNS je pozvala nadležno ministarstvo i tužioce da preduzmu raspoložive zakonske mere.

„Posebno je, sada kada su Državi puna usta tehnološkog razvoja, inovacija i ekonomije znanja, neshvatljivo da se gasi Istraživačko razvojni centar i to u Krušiku, fabrici kojoj je tehnološki razvoj i novi inovativni proizvodi osnova rada i uslov opstanka“, navodi se u saopštenju.

ASNS ukazuje i upozorava da više, bez odgovornosti i zakonskih sankcija, „ne mogu da se arče državne pare“ i da posledice neodgovornih i nekompetentnih poslovnih odluka uprava državnih preduzeća „ne mogu i ne smeju da trpe radnici i njihove porodice i to u najtežem mogućem vidu, gubitkom posla“.

ASNS ukazuje da će svim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima zaštiti zakonom garantovana prava samohranih roditelja i roditelja dece sa posebnim potrebama, kao i rukovodstvo sindikata.

Krušik Plastika prodata za 1,93 miliona evra

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.