Vesti iz zemlje

10.10.2018. 10:40

Politika

Autor: Aleksandar Vučić

Kupac Galenike nudi malim akcionarima 7,14 evra po akciji

Kupac Galenike, kompanija Elius iz Luksemburga, objavila je nameru za preuzimanje akcija od manjinskih akcionara u ovoj farmaceutskoj kompaniji.

Većinski vlasnik poseduje 83,9 odsto akcija ove kompanije, dok 10,5 odsto kapitala čine sopstvene akcije proistekle iz procesa obaveznog investiranja, piše Politika.

Kod malih akcionara je 5,61 odsto akcija, a većinski vlasnik se obavezao prilikom privatizacije da ponuđena cena neće biti ispod 7,14 evra po akciji koliko je plaćeno za državni paket akcija. Inače, svoj paket akcija država je početkom novembra prošle godine prodala za 16 miliona evra.

Malih akcionara ima 4.790, a oni imaju 149.813 od ukupno emitovanih gotovo 2,4 miliona akcija. U proseku imaju 31 akciju, koje su im pripale još 2008. godine, a prema ponuđenoj ceni akcija mali akcionari sada dobijaju oko 220 evra.

Prema ugovoru, kupac je najkasnije u roku od šest meseci od njegovog zaključenja morao da uputi bezuslovnu ponudu za otkup akcija koje nisu bile predmet kupoprodaje, sa ponuđenom cenom koja ne može biti manja od cene po akciji iz kupoprodajnog ugovora. Inače, rok da daju ponudu za preuzimanje istekao je u maju.

Cena ne može biti manja od 7,145 evra po akciji koliko je plaćeno za državni paket akcija, a može da bude i veća.

Nenad Gujaničić, broker, smatra da bi novi vlasnik Galenike malim akcionarima trebalo da plati veću cenu od one iz ugovora.

„Ponuđač bi trebalo da uradi i procenu vrednosti akcije i da uzme u obzir knjigovodstvenu vrednost, a ona je oko 3.500 dinara. Dakle, trebalo bi da akcionari dobiju dosta više novca ako sve bude u skladu sa zakonom. Po zakonu o preuzimanju kada kompanija nije kotirana na berzi, kao što je slučaj sa „Galenikom”, ponuđač je dužan da plati najvišu cenu između knjigovodstvene, procenjene i one vrednosti po kojoj je sticao akcije. To je u ovom slučaju 7,15 evra. S obzirom na to da je knjigovodstvena vrednost na kraju prošle godine, prema poslednjem finansijskom izveštaju, bila 3.510 dinara, ne bi trebalo da cena u ponudi bude ispod ove“, smatra Gujaničić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.