Vesti iz zemlje

18.09.2019. 17:10

Mastercard

Autor: Nova Ekonomija

Kupci u Srbiji sve više kupuju on-line

Nova Mastercard studija  pokazala je da 73 odsto srpskih korisnika finansijskih usluga kupuje on-line što je za 23 procenta više u odnosu na 2016. godinu. Upoređujući sa rezultatima iz 2016. godine, sada više Srba misli da je on-line kupovina prikladnija što pokazuje porast od 13%, dok je 52% reklo da bi ih dodatni sigurnosni korak podstakao da češće kupuju putem interneta.
On-line kupovina beleži konstantan rast – što ne čudi jer predstavlja kontrast kupovini u šoping zoni. Digitalno okruženje je nekim trgovcima na malo poslednji spas, ali i ulazna tačka za druge. Kombinacija praktičnosti i personalizacije znači da se više kupaca okreće on-line kupovini, njih 67% u regionu CEE, što čini da on-line kupovina postaje standard. 
On-line potrošači u Srbiji

U Srbiji on-line kupovina postaje sve popularnija – 73% korisnika finansijskih usluga kupuje on-line i u pogledu pozitivnih iskustva među prva tri izdvajaju: dostupnost bilo gde (81%), brzina i ušteda vremena (75%) i jednostavnost (69%). Korisnici finansijskih usluga u Srbiji preferiraju plaćanje karticama za on-line kupovinu (49%), platnim karticama po isporuci (34%), dok bi skoro trećina (32%) volela da on-line kupovinu plaća aplikacijama za slanje novca. Takođe, Srbi kupuju on-line putem aplikacija 2-3 puta mesečno, a 37% koristi mobilne uređaje za on-line kupovinu. Prema istraživanju, 87% ispitanika smatra da je mobilni telefon najbolja alternativa platnoj kartici.
Sigurnost podataka 
Sigurnost podataka jedan je od najvećih izazova digitalizacije kako za organizacije tako i za pojedince. Iako je 41% ispitanika reklo da ima neko znanje o bezbednosti na mreži, 42% njih je priznalo da relativno slabo poznaje opasnosti na Internetu i žele da nauče više. U slučaju bilo kakvih nedoumica u pogledu sigurnosti podataka, njihov glavni izvor informacija je Internet (63% ga koristi za dalju pomoć). U Srbiji 4% ispitanika koristi aplikaciju ili servis za čuvanje lozinki, dok ih 10% smešta u dokument na računaru, a 36% ih zapisuje u svesku ili na papir.
NikolaMehandzic
Nikola Mehandžić, Foto: Mastercard
“ Mastercard Identity Check ™ je napredno rešenje koje se od septembra primenjuje za potvrđivanje identiteta koji Mastercard on-line plaćanja čini sigurnijim i jednostavnijim – u bilo koje vreme, na bilo kom uređaju. Zasniva se na jednokratnom kodu, prepoznavanju lica, otisku prsta ili drugim biometrijskim podacima što pruža veću sigurnost protiv neovlašćene upotrebe kartice prilikom plaćanja putem interneta.“, rekao je Nikola Mehandžić, direktor razvoja poslovanja za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru u kompaniji Mastercard i dodao:“ Mastercard Identity Check ne samo da čini digitalna plaćanja sigurnijim, već takođe povećava broj odobrenih transakcija bez ugrožavanja korisničkog iskustva.” 
Balansiranje sigurnosti i udobnosti

Sa razvojem digitalnih plaćanja dolazi do povećanog rizika od sajber pretnji. Što je više načina da kupite i platite, to je važnije da je proces siguran. Lozinke i šifre trenutno ne pružaju dovoljnu zaštitu – pokazuje novo istraživanje kompanije Mastercard. Svet prelazi sa lozinki na biometriju  –  Mastercard ID Check™  već radi na taj način. Koristeći Mastercard ID Check™ potrošači ne samo da sigurno kupuju on-line, već ne moraju više ni da pamte lozinke. Mastercard ID Check ™ osigurava da, bez obzira na mesto gde se vrši on-line kupovina, samo osoba ovlašćena za upotrebu kartice (vlasnik kartice) može da odobri kupovinu. Na ovaj način neovlašćena osoba ne može da koristi izgubljenu ili ukradenu karticu za kupovinu putem interneta.
Evropa i Srbija

PSD2 direktiva Evropske unije stupa na snagu 14. septembra 2019., te zahteva Strong Customer Authentication (SCA) za sva elektronska plaćanja. Cilj direktive je zaštita korisnika tako što će učiniti obaveznim bar dve od tri postojeće vrste potvrde identiteta za odobrenje isplate.
Iako PSD2 neće uticati na Srbiju, da bi držali korak i pratili standard, te podigli sigurnost i bezbednost svojih korisnika, Mastercard je odlučio da primeni novi standard za elektronska plaćanja i na naše tržište. Mastercard Identity Check™, ili skraćeno ID check, je standard autentifikacije koji ispunjava zahteve PSD2 direktiva. Mastercard Identity Check™, je napredno rešenje autentifikacije koji digitalna plaćanja Mastercard karticama čini sigurnijim i jednostavnim – bilo kad i na bilo kom uređaju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.