Vesti iz zemlje

17.06.2021. 13:45

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Kuršumlija lane naplatila samo 35 odsto poreza na imovinu

Državna revizorska institucija utvrdila je brojne nepravilnosti u opštini Kuršumlija, a između ostalog da nije utvrđivala i naplaćivala naknade za javne površine za oglašavanje, kao ni komunalne takse za držanje sreds...

Pixabay

Opština Kuršumlija u 2020. godini naplatila je svega 35 odsto poreza na imovinu, a za korišćenje građevinskog zemljišta ostvarena je naplata od samo 0,5 odsto, navodi se u izveštaju Državne revizorske insitutucije (DRI).

Ukupan dug za porez na imovinu u 2020. godini iznosi 145,04 miliona dinara. Između ostalog se navodi i da u 2020. godini uopšte nije ostvaren prihod po osnovu poreza na zemljište, dodaje se u Izveštaju o reviziji кonsolidovanih finansijsкih izveštaja završnog računa budžeta Opštine Kuršumlija za 2020. godinu. 

Takođe, za taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru Opština je ostavarila naplatu od 61 odsto, dok je za naknadu za unapređenje životne sredine ostvarena naplata od 51 odsto. 

Što se tiče takse za isticanje firmi, u toku 2020. godine doneto je 57 rešenja o utvrđivanju ove obaveze, u ukupnom iznosu od 12,23 miliona dinara.

Potraživanja opštine za ovu obavezu iznose 19,34 miliona dinara, od čega se iznos od 7,6 miliona dinara odnosi na glavni dug, dok je preostalih 11,74 miliona kamata od zaostalih dugovanja. 

Opština je prilikom pokušaja naplate te obaveze poslala 386 opomena, ali nije sprovela nijedan postupak prinudne naplate.

Utvrđeno je, između ostalog,  da opština nije utvrđivala, naplaćivala i kontrolisala prihode po osnovu naknade za korišćenje javne površine za oglašavanje, kao ni lokalne komunalne takse za održavanje sredstava za igru. 

Takođe, Odlukom o budžetu za 2020. godine, nije utvrđena visina i rok za uplatu dobiti javnih preduzeća čiji je osnivač opština, navodi DRI. 

Među nepravilnostima se navodi i to da nadležni organ Opštine nije utvrdio jedinstvenu ekonomsku cenu Programa vaspitanja i obrazovanja Predškolske ustanove „Sunce“ Кuršumlija po detetu za kalendarsku 2020. godinu.

Opštinska uprava, PU „Sunce“ Narodna biblioteka i Sportski centar nisu uspostavili adekvatan sistem kontrole obračuna zarada, a vršilac dužnosti direktora Narodne biblioteke obavlja navedenu funkciju duže od jedne godine, navodi DRI. 

Kako se dalje navodi, glavna knjiga Opštinske uprave nije sveobuhvatna evidencija o finansijskim transakcijama, jer nisu evidentirani prihodi za sredstva primljena na podračun, izdaci izvršeni sa podračuna i izdvojena novčana sredstava na podračunima u okviru konsolidovanog računa trezora. 

Deo rashoda i izdataka za usluge i radove izvršen je i evidentiran bez validne računovodstvene dokumentacije. 

Opština nije u potpunosti uspostavila efikasan sistem internih kontrola što je dovelo do nastanka određenih nepravilnosti, kod sprovođenja popisa imovine obaveza, adekvatnog dokumentovanja, evidentiranja poslovnih promena, upoređivanja i usaglašavanja evidencija i pouzdanog izveštavanja, zaključuje se u izveštaju DRI. 

Novom vlasniku Kuršumlijske Banje bliskom SNS-u 2,5 miliona evra subvencija

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.