Vesti iz zemlje

30.12.2020. 16:32

Data Science Srbija

Autor: Nova Ekonomija

Kvantne tehnologije će promeniti naše živote već u 2021. godini

Autor teksta je Ilija Suša, Chief Data Officer u startup-u Smartocto i član UO Data Science Srbija.Kvantne tehnologije i njihova primena, sada već sasvim sigurno to znamo, su nešto što će obeležiti naredne godine i d...

Foto: Data Science Srbija

Autor teksta je Ilija Suša, Chief Data Officer u startup-u Smartocto i član UO Data Science Srbija.

Kvantne tehnologije i njihova primena, sada već sasvim sigurno to znamo, su nešto što će obeležiti naredne godine i decenije. Dr. Werner Vogels, CTO Amazona ih je u godišnjem izveštaju svrstao među 8 stvari koje će promeniti naše živote već u 2021. godini.

Meni se strašno svidela prva rečenica: “Nešto što smo videli iznova i iznova u prošlosti je da ako možete demokratizovati što je moguće više, najkompleksniju moguću tehnologiju i učiniti je pristupačnom, dostupnom i razumljivom što većem broju ljudi, desiće se velike stvari.”

I zaista je tako što se tiče kvantnih tehnologija. Po prvi put u istoriji, zahvaljujući kompanijama kao što su IBM, D-Wave, Xanadu, Rigetti, tehnologije koje su još uvek u fazi razvoja su dostupne svima za eksperimentisanje i učenje, a možda i nešto više od toga. Upravo iz tog razloga ako se uključite u neku od meetup grupa, letnjih škola, kurseva, primetićete da sastav učesnika ima izraženu internacionalnu notu. 

Sa druge strane vodi se pravi rat na svetskom nivou za dominaciju u ovoj oblasti, pošto će njegov ishod verovatno odrediti i političke odnose u budućnosti. Ako pogledamo broj prijavljenih patenata iz ove oblasti (na slici) vidimo da Azija dominira u delu kvantnih komunikacija, dok je Severna Amerika daleko ispred u oblasti kvantnog programiranja.

Izvor: https://www.nature.com/articles/d41586-019-02935-4

Poredeći stanje u kome su kvantni računari danas sa razvojem klasičnih računara, trenutno smo u pedesetim godinama prošlog veka. Specifično za nas iz oblasti Nauke o podacima implementacija Kvantnog mašinskog učenja (Quantum Machine Learning) je u jako ranoj fazi. Postoje mnoge prepreke po pitanju i hardvera i softvera koje tek treba rešiti. Trenutno je fokus na istraživačima koji se trude da reše sve ove probleme i omoguće nam da dobijemo stabilne i održive sisteme. Praktično softver se razvija zajedno sa hardverom. Otuda i potreba da svaki razvojni tim ima i jednog ili više fizičara koji zaista razumeju kako hardver funkcioniše.

Zar sve ovo ne zvuči dovoljno uzbudljivo da ostanete budni do kasno u noć, igrate se ili pokušavate da rešite neki problem na kvantnom računaru? Kao što rekoh, za razliku od pedesetih godina prošlog veka oni su dostupni svima i ovoga puta ne morate da budete zaposleni u nekom istraživačkom centru da biste zavirili u delić budućnosti.

Pored velikih tehnoloških kompanija koje imaju praktično neograničene resurse, čak i da same naprave svoje kvantne računare, sve više ne-tehnoloških kompanija se odlučuje da formira istraživačke timove koje bi ispitali mogućnosti primene ovih tehnologija u odgovarajućoj oblasti. Postoji šala da neke kompanije trenutno zapošljavaju više doktora nauka matematike i fizike od nekih velikih univerziteta.Kvantne tehnologije će promeniti naše živote već u 2021. godini

Data Science Srbija koja već nekoliko godina uspešno sprovodi misiju promovisanja tehnologija vezanih za oblasti Nauka o podacima (Data Science), Inženjering podataka (Data engineering) i Veštačku inteligenciju (AI), sada to isto pokušava da uradi sa novom inicijativom Quantum Serbia, ovoga puta vezano za kvantne tehnologije. Ponovo je jedan od glavnih ciljeva kako kroz neformalno obrazovanje i različite vrste okupljanja nadomestiti nedostatak odgovarajućih akademskih programa i istovremeno osvestiti potrebu za njima kod svih relevantnih faktora. Za manje od dva meseca postojanja meetup grupa Quantum Serbia je okupila preko 200 zainteresovanih članova i održala dva izuzetno uspešna i posećena webinara.

Tokom januara očekuju nas dva nova izuzetno zanimljiva predavanja:

  • Saša Lazarević, IBM Quantum ambasador i Qiskit Advocate, ispričaće kako će kvantni računari moći da pomognu da se reše najteži problemi računarstva, šta možemo da očekujemo u budućnosti iz ove oblasti i šta vi treba da uradite da bi se pripremili za tu budućnost? 
  • Dr Ljubomir Budinski, docent na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, će nam objasniti detaljno dva kvantna algoritma – Deutsch–Jozsa algorithm i Grover’s algorithm.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.