Vesti iz zemlje

20.04.2020. 16:01

Znanjem do posla

Autor: Nova Ekonomija

Lakše do izbora karijere uz online alate projekta “Znanjem do posla”

Budući srednoškolci i studenti u sledeća dva meseca imaju jedan od najozbiljnijih poslova, da izaberu buduće zanimanje. Kako bi im ta odluka bila što lakša, projekat “Znanjem do posla” omogućio im je da i u uslovi...

Foto: Znanjem do posla

Budući srednoškolci i studenti u sledeća dva meseca imaju jedan od najozbiljnijih poslova, da izaberu buduće zanimanje. Kako bi im ta odluka bila što lakša, projekat “Znanjem do posla” omogućio im je da i u uslovima globalne pandemije Covid 19 direktno online komuniciraju sa karijernim savetnicima i predstavnicima zanimanja koja su najtraženija na tržištu rada. Projekat “Znanjem do posla”, partnerski je projekat vlada Švajcarske i Srbije, osmišljen kako bi se stvorili preduslovi za brže zapošljavanje i podizanje zapošljivosti mladih, navodi se u saopštenju Znanjem do posla. 

“Izbor pravog zanimanja, odnosno izbor prave škole ili fakulteta je jedan od najvažnijih koraka u životu. Mi verujemo da u uslovima globalne pandemije taj izbor nije ništa manje bitan, a da je mladima koji žive uz telefone i kompjutere online komunikacija sasvim prihvatljiva. Zato smo im omogućili da sa stručnjacima porazgovaraju, da čuju iskustva, i ne sumnjamo da će napraviti pravi izbor”, kaže Oliver Štrajt, direktor projekta “Znanjem do posla”.

Kako bi suzili izbor zanimanja koja im se čine zanimljivim, projekat “Znanjem do posla” kreirao je i jedinstveni karijerni kviz “Koje ti zanimanje odgovara”.       

Kviz se sastoji od dva dela koja sagledavaju interesovanja i sposobnosti mladih, a onaj ko prođe kroz ceo kviz na kraju dobija ličnu analizu tj, individualni profil interesovanja. Ova analiza sadrži oblasti rada i zanimanja, koje bi na osnovu odgovora učesnika trebalo da budu prioritet pri izboru zanimanja.

“Karijerni kviz interesovanja namenjen je mladima koji još nisu jasno definisali svoja interesovanja i sposobnosti, mladima koji nemaju jasnu sliku o izboru zanimanja, ali i svim mladim osobama koje žele da provere svoja interesovanja i profesionalan izbor”, izjavila je Jelena Stefanović, koordinatorka komponente za karijerno vođenje i savetovanje projekta “Znanjem do posla”.

Ovom karijernom kvizu “Koje ti zanimanje odgovara” može da se pristupi preko linka na portalu projekta “Znanjem do posla”, a na raspolaganju zainteresovanima su i karijerni savetnici projekta, koji mogu da odgovore na pitanja oko razumevanja rezultata. Ovi karijerni savetnici iz Kragujevca, Kruševca, Novog Pazara, Pirota i Knjaževca na raspolaganju su svim mladima u Srbiji za pitanja u vezi sa izborom zanimanja, fakulteta i škola, kao i o potrebama poslodavaca. Tokom vanrednog stanja, lokalni karijerni centri će se baviti i organizacijom webinara, individualnog i grupnog karijernog savetovanja, pripremom različitih radionica i video materijala koji će mladima u našoj zemlji omogućiti lakši izbor i razvoj buduće karijere.

Projekat “Znanjem do posla” je pripremio dosta sadržaja za mlade, koje plasira putem svojih online kanala i društvenih mreža ili preko aplikacija kojima se veoma lako pristupa sa mobilnog telefona ili računara. Instrukcije za pristupanje sadržajima smo takođe prilagodili i mogu se naći na linku (OVDE), navodi se u saopštenju. 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.