Srbija

18.10.2023. 09:15

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Leskovac po aerozagađenju prvi u Evropi

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Srbija

18.10.2023. 09:15

Agencija za zaštitu životne sredine (SEPA) objavila je da je prema najnovijim podacima o merenju zagađujućih PM10 čestica vazduh u Leskovcu najzagađeniji i u Evropi i u Srbiji. Ipak, prema zvaničnoj oceni, vazduh u tom gradu na Jugu Srbije je čist ili neznatno zagađen i spada u takozvanu prvu kategoriju.

U novom, Godišnjem izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2022. godinu koji je objavila SEPA, piše da su vršena indikativna merenja PM10 čestica u Leskovcu.

Prema prikazanoj srednjoj godišnjoj vrednosti za PM10 čestice, Leskovac je najzagađeniji grad u Srbiji i Evropi.

„Ovu kontradiktornost pojasnio nam je Dejan Lekić, jedan od onivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) i osnivač portala Ekstremna ekologija (xEco – Extreme Ecology), tvorac desktop i mobilne aplikacije xEco Vazduh“, piše u saopštenju Udruženja Tim 42 iz Leskovca.

Prema Lekićevim rečima, to je zato što se indikativna merenja prema postojećoj zakonskoj regulativi ne uključuju u ocenu.

Prema procenama iz Programa zaštite vazduha u Republici Srbiji, zagađen vazduh godišnje dovede do oko 11.000 prevremenim smrti u Srbiji, dok oko 14.000 stanovnika završi u bolnicama zbog respiratornih i kardiovaskularnih tegoba.

„To je besmislica jer bismo modeliranjem lako došli do nedostajućih podataka i zaključili potpuno isto što je i zaključak iz indikativnih merenja prekomerno zagađen (-3. kategorija). Vazduh je prekomerno zagađen za srednje godišnje koncentracije PM 10 iznad 25µg/m3 (mikrograma po metru kubnom)“, objašnjava Lekić.

Kako se dodaje, u vezi sa stanjem u Leskovcu, nema kraja kontradiktornostima.

„U februaru prošle godine grad je usvojio ‘Kratkoročni akcioni plan za zaštitu vazduha.’ Kratkoročni akcioni planovi donose se kada postoji opasnost da nivoi zagađujućih materija prekorače koncentracije graničnih ili ciljnih vrednosti opasnih po zdravlje ljudi i životnusredinu. Cilj ovakvih dokumenata je da se hitnim delovanjem spreči štetan uticaj zagađenjana zdravlje stanovništva i životnu sredinu“, dodaje se u saopštenju.

Međutim, iako u nazivu kratkoročan, kako se ocenjuje, taj plan ne sadrži konkretne rokove za primenu mera koje predviđa, pa se njegova implementacija beskonačno odlaže.

Prve analize primene koje je sprovelo udruženje Tim 42 pokazuju da ovaj plan do sada nije doprineo rešavanju ni najosnovnijih stvari u oblasti kvaliteta vazduha.

Blagovremeno informisanje građana o kvalitetu vazduha putem automatske merne stanice još ne postoji. Lokalni registar zagađivača nije u funkciji, podaci o zagađivačima ostaju nedostupni javnosti. Rad nekoliko stacionarnih izvora na teritoriji grada je zabranjen zbog prekoračenja emisije zagađujućih materija u isto vreme kada su nadležni uveravali javnost da je vazduh dobar, dodaje se u saopštenju.

SVE VIŠE RESPIRATORNIH OBOLJENJA

S druge strane, godišnji izveštaji Zavoda za javno zdravlje Leskovac od 2017. godine upozoravaju da je stopa oboljevanja građana od respiratornih oboljenja veća u grejnoj sezoni, što povezuju sa povećanim zagađenjem vazduha.

Zbog svega ovoga, Tim 42 traži od nadležnih da unaprede sistem informisanja građana Leskovca o kvalitetu vazduha, kao i merama koje mogu da preduzmu da bi zaštitili svoje zdravlje.

Takođe, na godišnjem nivou traži se Izveštaj o implementaciji Kratkoročnog akcionog plana, kako bi javnost bila upoznata sa merama koje se preduzimaju da se kvalitet vazduha unapredi, kao i da se preduzmu aktivnosti na unapređenju kvaliteta vazduha u cilju zaštite zdravlja i života ljudi.

U Leskovcu počelo merenje aerozagađenja u realnom vremenu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.