Vesti iz zemlje

14.11.2019. 12:33

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Lilly Drogerie kupile još tri apoteke od “Hleb i Kifle”

Trgovina na malo kozmetičkim proizvodima Lilly Drogerie kupila je od kompanije „Hleb i kifle” tri apoteke, dve u Beogradu i jednu u Kraljevu. 

Kako proizilazi iz odobrenja koncentracije Komisije za zaštitu konkurencije, Lilly Drogerie su kupile Zdravstvenu ustanovu Apoteka Nikola Pašić koja ima dve apoteke, jednu u Beogradu na Trgu Nikole Pašića 9, i drugu u Kraljevu na rasrksnici Hajduk Veljkove i Miloša Velikog.  

Apoteka Nikola Pašić je takođe posedovala i zavisno pravno lice Apoteku Bela Rada, koja je posedovala jednu apoteku  u Knez Mihailovoj 47. 

Preduzeće Lilly Drogerie, je osnovano 2003. godine nakon što je konzorcijum fizičkih lica u postupku privatizacije kupio trgovinsko preduzeće Gorica AD.  Lilly Drogerie su 2006. osnovale Zdravstvenu ustanovu apoteku Lilly Drogerie.

Kako se navodi, Lilly Drogerie svoju registrovanu delatnost obavlja samo u dva maloprodajna objekta, dok prodajnu mrežu zavisnog lica Zdravstvenih ustanova apoteka Lilly Drogerie trenutno čini 184 apoteka, koje se nalaze u svim većim gradovima u Srbiji. 

Članovi društva Lilly Drogerie su Anglo Therapy Balkans Limited iz Republike Irske, sa 92,04% udela, Tamara Žujović sa 2,73% udela, Srđan Mladenović sa 1,82% udela i Lilly Drogerie (sopstveni udeo) sa 3,41% ukupnog kapitala. 

Lilly Drogerie je jedini vlasnik holding kompanije sa Kipra, Buru Investments Limited, koja je dalje jedini vlasnik i osnivač privrednog društva Lilly Drogerie eood Bugarska. 

Ukupan prihod koji je Lilly Drogerie ostvario na svetskom tržištu u 2018. godini iznosi više od 41 milion evra, dok je u Srbiji kompanija u istom periodu ostvario prihod od preko 22 milijarde dinara.  

Prihod  Zdravstvene ustanove apoteka Nikola Pašić u 2018. iznosio je 362, 3 miliona dinara. 

Na osnovu podataka koje je Lilly dostavio Komisiji, u Srbiji trenutno posluje 3.846 apoteka, što predstavlja rast od 7,5% u odnosu na 2017. godinu. Tržišno učešće Lilly Drogerie, sa 184 apoteke, iznosi 4,78%, prema broju apoteka, dok tržišno učešće preuzete kompanje, sa ukupno tri apoteke iznosi 0,07%. 

Na teritoriji Grada Beograda, u 2018. godini poslovalo je ukupno 934 apoteke. Maloprodajna mreža Lilly broji 87 apoteka. Najveći konkurenti na ovom tržištu su Apoteka Beograd, sa tržišnim udelom od 13,2% i ZU Benu sa tržišnim udelom od 7,5%.

PROČITAJTE JOŠ: NIJE DOVOLJNO GUTATI SMIRIĆE

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.