Srbija

26.04.2018. 09:40

N1

Autor: Nova Ekonomija

Ljajić: Region slobodne trgovine CEFTA u ozbiljnoj unutrašnjoj krizi

Srbija

26.04.2018. 09:40

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je da je region stao u daljoj ekonomskoj integraciji jer je region slobodne trgovine CEFTA u ozbiljnoj unutrašnjoj krizi.

„Rezultat svih napora koji su ulagani u prošlosti, posebno od strane Evropske unije je CEFTA sporazum koji je zaista omogućio slobodno tržište među šest ekonomija Zapadnog Balkana. Čini mi se da se lista uspeha tu završava, jer osim tog slobodnoj tržišta, mi smo stali u pravcu daljih ekonomskih integracija koje bi trebalo da vode nečemu što imamo u baltičkim i nordijskim zemljama“, ocenio je Ljajić na 9. regionalnoj investicionoj konferenciji u Sarajevu.

On je rekao da su razlozi za takav ishod pre svega političke prirode, jer se region još bavi posledicama ratovanja i nerešenih pitanja iz 90-ih godina, kao i drugih otvorenih pitanja koja objektivno otežavaju uspostavljanje pune političke stabilnosti u regionu.

Navodeći da je drugi razlog čisto ekonomske prirode, on je dodao da danas u okviru CEFTA postoji više vancarinskih barijera nego sa bilo kojom trećom zemljom.

„Iza toga se krije namera da se brane vlastite ekonomije, iako je iluzorno da ovako mala tržišta, sa malom populacijom mogu da obezbede veću konkurentnost, veću produktivnost i oporavak vlastitih ekonomija“, ocenio je ministar.

Ukazao je da su zemlje regiona „krajnje kreativne da izmisle nove prepreke“, pogotovo kada je u pitanju zadržavanje kamiona na graničnim prelazima, pa stoga nije ni čudno što se na svetskim listama konkurentnosti po tim kriterijumima loše kotiraju.

Kako je kazao Ljajić, prosečno vreme za izvoz na graničnim prelazima u zemljama regiona iznosi 20 sati i košta 158 dolara, i upravo zbog čestih zastoja na graničnim prelazima logistički troškovi u regionu iznose 16 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je duplo više u odnosu na prosečnih osam odsto u EU.

Istakao je i da samo jedan dan zastoja smanjuje izvoznu vrednost robe za jedan odsto, a da je taj procenat kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi sedam odsto.

Kao jedan od glavnih razloga za nastavak ekonomskih integracija, Ljajić je naveo i to što su zemlje članice CEFTA regiona jedne drugima, posle EU najveći spoljnotrgovinski partneri.

Ljajić je kazao da sve zemlje regiona moraju da povećaju udeo izvoza u BDP-u, kao i da promene strukturu izvoza kroz povećanje udela proizvoda više faze prerade.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.