Vesti iz zemlje

10.04.2018. 09:32

B92

Autor: Nova Ekonomija

Ljajić: Srbija bi trebalo da poveća robnu razmenu sa BiH

Srbija bi trebalo da poveća robnu razmenu sa BiH, a povećanje izvoza može da ubrza privredni rast naše zemlje, izjavio je minister Rasim Ljajić.

„Sa BiH imamo robnu razmenu na nivou od 1,7 milijardi evra godišnje, naš izvoz je bio (prošle godine) oko 1,2 milijarde“, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić ju Mostaru, dodajući da je BiH za našu zemlju treće izvozno tržište. 

Kako je rekao, Srbija učestvuje kao zemlja partner na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, od 10. do 14. aprila, kako bi otvorila nova tržišta za naše privrednike. 

„Ovde smo da bi otvorili nova tržišta za naše privrednika i da oni naprave nekoliko novih ugovora i pronađu partnere u Mostaru. Siguran sam da je to najbolji način za oporavak naše ekonomije. Nema ekonomskog rasta bez povećanja izvoza, ali da biste povećali izvoz morate, osim toga što treba da imate kvalitetan proizvod, da obezbedite i nova tržišta“, rekao je Ljajić na prijemu u organizaciji Privredne komore Srbije. 

Ljajić ističe da su svako novo tržište i svaki novi partner šansa više za naše privrednike da budu konkurentniji. 

Prema njegovim rečima, Srbija iz BiH uglavnom uvozi poluproizvode i sirovine, a plasira u BiH veliki deo proizvoda uključujući i žitarice, voće i povrće i druge artikle. 

„Ne postoji neki poseban sektor na koji treba staviti fokus, sve zavisi kakve su mogućnosti i komplementarnost naših privreda. Privrednici najbolje nalaze puteve za povećanje trgovinske saradnje. Prošlo je vreme kada su države različitim ugovorima kontrolisale određenu vrstu roba i proizvoda, to je vreme za nama, posao države je da stvori politički ambijent i poslovnu klimu i da ima dobre ugovore“. 

Ljajić ističe i da Srbija sa BiH ima ugovor o slobodnoj trgovini u okviru CEFTA sporazuma i da je država sa svoje strane uradila dobar deo posla i da je sada na privrednicima da pronađu puteve za povećanje izvoza. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao Tanjugu da očekuje nastavak rasta spoljne trgovine sa BiH i naglasio da u toj razmeni poljoprivreda učestvuje sa nešto više od 400 miliona evra. 

Kako je rekao, poljoprivreda je značajan segment i oko 200 naših kompanija iz prehrambne industrije učestvuje u toj saradnji, a cilj je da se još bolje pozicioniramo. 

„Da privučemo kompanije koje će biti prisutne ovde za nedostajće proizvode. Sve što ima veze sa hranom je interesantno za nas, pošto je Srbija lider u regionu po proizvodnji hrane“. 

Nedimović ističe da je za nas važna svaka „mala niša u svakoj zemlji“ i da treba da budemo u većoj meri prisutni u BiH. 

Srbija je zemlja partner na 21. Sajmu privrede u Mostaru, od 10. do 14. aprila i nastupiće pod sloganom „Budućnost nas spaja“, a oko 60 kompanija iz Srbije predstaviće svoje proizvode i usluge. Sajam će danas otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a Srbija je zemlja partner na ovogodišnjoj manifestaciji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.