FOTO: Nova ekonomija

Lokalna administracija narasla za 5,8 odsto u roku od dve godine

FOTO: Nova ekonomija
U 2018. u odnosu na 2016. administracija na lokalnom nivou je povećala broj zaposlenih za 5,8%, navodi se u poslednjem broju Kvartalnom monitora. 
Takođe, broj zaposlenih smanjuje u javnim preduzećima, zdravstvu i socijalnoj službi dok u lokalnoj administraciji raste.

Broj zaposlenih u javnim preduzećima u 2018. smanjen je za 6,9% u odnosu na prosek 2016. (tj. za 10.980 lica), pri čemu smanjenje je bilo veće u javnim državnim preduzećima u odnosu na javna lokalna preduzeća (-8,1% i -5,1%, respektivno). 

U 2018. u odnosu na 2016. prosečan broj zdravstvenih i socijalnih radnika je smanjen za 2,1%, odnosno za oko 3.200 lica. Administracija na lokalnom nivou je značajno povećana za 5,8% (oko 1.500 lica), dok je na nivou države i autonomne pokrajne smanjena za 1,7% (oko 2.300 lica). 

„Možemo samo da dodamo da je rast administracije na lokalnom nivou od skoro 6% za 2 godine neopravdan, a sa druge strane odlazak zdravstvenih radnika u inostranstvo je ogroman gubitak za ionako već dosta urušen zdravstveni sistem zemlje", ocenjuje se u analizi. 

Takođe, situacija je sigurno mnogo lošija nego što to pokazuju navedeni podaci, jer podaci postoje samo za period 2016-2018, a problem rasta administracije i odlazak lekara postoji u mnogo dužem vremenskom periodu. Takođe, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru je pretežno posledica penzionisanja lica i privatizacije državnih preduzeća (Železara, RTB Bor, Galenika, PKB), a ne posledica racionalizacije javnog sektora. Rast broja zaposlenih u privatnom sektoru iznosi 11,4% u posmatrane dve godine (prosek 2018. u odnosu na prosek 2016), što je posledica rasta privredne aktivnosti, ali i suzbijanja sive ekonomije.

U privatnom sektoru je bilo zaposleno nešto manje od milion i po lica (1.477.435), dok je u javnom sektoru bilo zaposleno 605 hiljada lica u Q4 2018. Trend rasta broja zaposlenih u privatnom sektoru i pada broja zaposlenih u javnom sektoru je nastavljen i u Q4 2018. Broj zaposlenih je smanjen u javnom sektoru za 0,9% međugodišnje, dok je u privatnom sektoru povećan za 6,1%. 

U odnosu na Q1 2016, od kada RZS objavljuje podatke za zaposlenost u javnom i privatnom sektoru, kumulativni pad broja zaposlenih u javnom sektoru iznosi 3,1%, dok je rast u privatnom sektoru iznosio 17%. 

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.