Srbija

15.10.2018. 09:50

N1

Autor: FAO

Lutovac: Živimo u zarobljenoj državi

Srbija

15.10.2018. 09:50

Živimo u zarobljenoj državi u kojoj su zarobljene institucije javno mnjenje, a partije nemaju mogućnost da iskazuju svoje posebnosti, i da imamo takvu državu savez opozicije ne bi ni bio potreban, rekao je predsednik DS Zoran Lutovac. Govoreći o Kosovu, kazao je da je potrebna normalizacija, ali da pitanje statusa ne treba rešavati „preko kolena“.

Govoreći o prvom okruglom stolu opozicije o stvaranju uslova za fer izbore, on je rekao da je već veliki pomak i prvi veliki korak da se okupila opozicija i saglasila se da je to neophodno i da je to učinila mnogo vremena pre izbora.

Sa zaključkom o uslovima potrebnim za održavanje slobodnih izbora, koji će formulisati radna grupa saveza, Savez za Srbiju će nastupiti kao jedan blok, kao opozicija.

„Sa tim zahtevom idemo u institucije, očekujemo da svi stanemo iza toga, ne samo sva stranke, već i mediji kojima je takođe u interesu to što će opozicija tražiti, u interesu je i građana, to je opšti interes, a kada ga svi prepoznaju on će imati mnogo veću snagu“, objašnjava.

On je rekao da u savezu ima mesta i za Novu stranku i druge stranke, i da spisak nije zaključen.

„Savez je postavio vrednosni okvir koji omogućava svima da ono što je nesporno bude zajednička platforma. Precizno smo utvrdili oko čega smo se okupili. Okupili smo se oko univerzalnih vrednosti“, kazao je.

Upitan o stavovima Dveri o 5. oktobru, Lutovac je rekao da je ono što je lider te stranke Boško Obradović govorio o 5. oktobru njegova prošlost, a da se stranke u savezu nisu okupile oko njegove prošlosti.

„On je tako govorio tada, sad prihvata da je neophodno da se okupimo oko precizno definisanih vrednosti i ciljeva koji su univerzalni koji se tiču stvaranja normalne države“, dodao je.

Kako je rekao, živimo u zarobljenoj državi gde zu zarobljene institucije, javno mnjenje, gde partije nemaju mogućnost da iskazuju svoje posebnosti.

„Da imamo takvu državu, savez ne bi bio potreban, mi nemamo takvu državu i savez je zato potreban. Na prvom smo koraku, a prvi korak je stvoriti pretpostavke za normalno funkckonisanje, a tek drugi isticanje posebnosti i stvaranje koalicija“, zaključio je Lutovac.
Vučićev dogovor o Kosovu trajaće koliko i njegova vladavina

Ne može biti bilo kakvog dogovora o Kosovu, kaže Lutovac i dodaje da je dogovor koji se očekuje dogovor o normalizaciji svakodnevnog života, slobodan tok ljudi, robe, kapitala, ali pitanje statusa je nešto drugo i to pitanje mora da se rešava kad dobijemo prave uslove.

„To je pitanje za demokratiju, kad ostvarimo neke standarde. Ono što bi trebalo da se dešava jeste da najzad oslobodimo zarobljenu državu, imamo normalne institucije, uslove za normalan život, gde će političari moći slobodno da iznose svoje stavove, onda dolazite u poziciju da rešavate tako krupne probleme. Do tada, sve što radi samo jedan čovek bez konsultacija ne samo sa opozicijom, već ni sa saradnicima, to je problem. Njegov dogovor će da traje koliko i njegova vladavina. Svako ko dođe na vlast posle može da postavi pitanje takvog dogovora, zato je potrebno da se ne preskače parlamet, da imamo raspravu“, kazao je on.

Kad stvari rešavate ka normalizaciji svakodnevnog života, pitanje statusa nije goruće i sazreva, smatra Lutovac.

„Morate da se pripremate za to pitanje, a ne da ga rešavate preko kolena. Donošenje sporazuma o Kosovu van svih procedura, van skupštine – to nije dogovor, to je privatni aranžman čoveka koji je uzurpirao sve poluge u Srbiji“, zaključio je.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.