Vesti iz zemlje

03.03.2023. 09:26

Nova ekonomija, N1

Autor: Nova ekonomija

Majke koje kupuju prvi stan ubuduće lakše do subvencija

Subvencije će moći da dobiju na osnovu ugovora ili predugovora o kupovini.......

Panorama Beograda Foto: Nova ekonomija

Beograd ponovo rapisao tender za uređenje nove zgrade Muzeja grada

Majke koje je država odbila za subvenciju prilikom kupovine prvog stana, jer su uz zatev za dodelu pomoći podnele ugovor a ne predugovor, biće obeštećene na osnovu nove uredbe koju je usvojila Vlada Srbije. One će u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu nove uredbe moći da podnesu novi zahtev kako bi dobile subvenciju.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, uredba reguliše pravo i način dodele subvencija za prvi stan za majke.

Osim što će, prema najavi nadležnih, postupak podnošenja zahteva za subvenciju da bude olakšan i ubrzan,

U saopštenju se navodi kako će taj proces biti znatno olakšan i ubrzan, saopštilo je ovo ministarstvo.

„Novom Uredbom o bližim uslovima i načinu ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta predviđeno je, pored ostalog, da lokalne samouprave najkasnije do 30 dana od prijema zahteva dostave dokumentaciju Komisiji na odlučivanje“, navodi se u saopštenju ministarstva, koje je preneo N1.

Kako se navodi, pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće ili stana na osnovu tehničkog opisa sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je ostvaren od strane odgovornog projektanta, a za kupovinu kuće ili stana prema vrednosti kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Takođe, pravo na novčana sredstva može se ostvariti za učešće u kupovini kuće ili stana putem stambenog kredita – prema vrednosti procenjene nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, odnosno kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Kako se dodaje, komisija odlučuje po primljenim zahtevima najkasnije u roku od 30 dana od prijema urednog zahteva i dokumentacije

Uredbom je kako se dodaje, omogućena je kupovina i stanova u izgradnji koji su predbeleženi u katastar nepokretnosti bez tereta, što je u dosadašnjim procesima otežavalo dobijanje subvencija.

„Utvrđeno je i ponavljanje postupka odlučivanja u predmetima koji su do sada pravnosnažno okončani odbijanjem zahteva zbog prerano zaključenog kupoprodajnog ugovora ili ugovora koji je zaključen neposredno po zaključenju predugovora, a u kojima su postojali svi ostali uslovi za sticanje prava na subvenciju“, ističu u ovom ministarstvu.

Zahtev za to može se podneti u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu te uredbe.

Srbija planira izmene propisa u vezi prijema stranaca u državljanstvo

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.