Srbija

22.09.2018. 09:41

Tanjug

Autor: Poverenica Brankica Janković

Mali: Penzije bile smanjene zbog neodgovorne politike prethodne vlasti, srpska ekonomija sve bolja

Srbija

22.09.2018. 09:41

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u parlamentu da će penzije u Srbiji biti sve veće i veće jer je ekonomska situacija sve bolja i bolja.

Kako je rekao, želi da se svi naviknu na visoke stope rasta naše ekonomije.

To je uticalo da penzije u BDP te godine učestvuju sa 13, 4 odsto. 

“Od tada kreću sve nevolje javnih finansija Republike Srbije, zbog toga što su penzije bile povećane na neodgovaran način i novca nije bilo za njihovu isplatu”, rekao je Mali. 

Mali je, tokom rasprave o nekoliko zakonskih predloga među kojima izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu, ukazao na katastrofalnu politiku prethodne vlasti i istakao da su od 2008. penzije povećavane četiri puta. 

Kako je dodao, 2014. je 43, 7 odsto svih obaveza koje je PIO fond imao dotirano iz budžeta Republike, što znači da je skoro polovina obaveza za penzije plaćena iz budžeta, umesto da je fond dobijao, odnosno primao doprinose od zaposlenosti. 

To je bilo preko 200 milijardi dinara godišnje, rekao je ministar. 

Ove godine se taj iznos spustio na 28,4 jer ekonomska politika vlade pokazuje rezutate, objasnio je. 

On je naveo da se u Srbiji sada smanjuje nezaposlenost, da je veći i priliv u budžet PIO fonda, a samim tim se smanjuju i obaveze iz državnog budžeta za te namene. 

“To pokazuje koliko je ova politika odgovornija od politike koja se vodila do 2013. godine, a ukoliko situacija bude još bolja, a imamo rekordne stope rasta, suficit u budžetu treću godinu zaredom, smanjenje javnog duga, inflacija nikad manja…zasto ne bi onda i penzioneri osetili boljitak u godinama koje dokaze”, rekao je Mali. 

Zašto da ako ostvarujemo dobre rezultate ne pomognemo i penzionerima više, rekao je Mali. 

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić izrazila je primedbu da su u međuvremenu troškovi života porasli i da u zakonu ne stoji objašnjenje o “načinu na koji će se vratiti ono što je penzionerima oduzimano četiri godine”. 

“To je iznos od 200 miliona evra na godišnjem nivou. Mi predlažemo da to bude onoliko meseci koliko je uzimano, da im se vracaha uz obračunatu kamatu”, rekla je ona. 

Mali je odgovorio da su penzioneri bili uskracehni zbog neodgovorne politike tadašnje vlade, i pogrešnih poteza vođenih od 2008. do 2013. godine. 

“Ako sam rekao da nije bilo novca i da nisu imale odakle da se isplate penzije, to je bila vaša politika.Onda pitajte sami sebe odakle ćete vratiti penzionerima ono što ste im uzeli, a mi smo odgovornom politikom uspeli da stabilizujemo javne finansije i da iz realnih izvora omogućimo to”, rekao je Mali.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.