Vesti iz zemlje

27.09.2018. 10:25

N1 Beograd

Autor: Iranski ministar za naftu

Mališić: Stvara se atmosfera „mi smo SNS i Vučić je Srbija“

Zamenica glavnog i odgvornog urednika nedeljnika NIN Vesna Mališić odsustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao i poruke da ga „Brisel neće videti“, tumači kao pridavanje važnosti sebi.

„Mi možemo da napravimo samo štetu nama, nikome ne možemo da napravimo štetu. To je sve deo bildovanja njegove moći u Srbiji. Ja ne znam dokle, to je već toliko naduvano, gotovo da pukne“, smatra ona.

Odgovarajući na pitanje o tome da li će Vučić napustiti čelo Srpske napredne stranke (SNS), kao što je sam i najavio, Mališić je ocenila da se ulazi u fazu „velike dramatizacije“.

„Sad ćemo ići ka tome da će predsednik da ode, pa će svi da ga mole da ostane. A onda ćemo zaboraviti da je Glavni odbor SNS-a prikazivala jedna televizija, pa smo dobili objašnjenje RRA da moraju da prate aktivnosti predsednika. U toj zameni teza, inverziji, u tom stalnom ludilu mi ćemo da živimo verovatno do trenutka kad predsednika namoli cela Srbija“, rekla je ona.

Mališić ocenjuje da je SNS došao dotle da više neće postojati ako nema Vučića.

„Zato što je stvorena politička klima da se glasa za lidera“, naglašava Mališić.

Dodaje da se stvara atmosfera „mi smo SNS i Vučić je Srbija“.

„Ako nema njega, nema ni nas. To je model autoritarne vlasti i ponašanja“, ističe ona.

Mališić dodaje da „pokoravanje Srbije traje 10 godina“, od kad je nastao SNS.

„Vučić je očigledno imao projekat šta će da radi sa Tomom (Nikolićem) i sa sobom i sa vlašću i sa Srbijom i sa ulaskom u istoriju i sa megalomanskim idejama o promeni Srbije. Vi sad tu vidite promene politika, jednu tehnologiju vladanja u kojoj morate da imate za svakog po nešto i onda dinamizam pravite tako što huškate jedne na druge, koristite tabloide da se obračunavaju s ljudima i tako pokoravate jednu po jednu instituciju“, smatra on.

Mališić ističe da danas ne postoji dijalog – „niko ne sme nigde da se pojavi, a čak ni ljudi iz SNS ne smeju ništa da kažu“.

„Oni su sveli sve na atome. Opozicija može da postoji kao mala, NIN je odličan da nema veliki tiraž i da može da bude alibi da postoji neko ko, zaboga, mrzi predsednika. Isto tako sa opozicijom – satiranje svih, guranje na neku marginu i onda im ne daju iznad vode da dignu glavu“, kaže ona.

Prema njenom mišljenju, Srbija se drži u stanju jednopartijskog sistema odnosno privida demokratije i višestranačja, kao i privida ljudskih prava.

Govoreći o odnosima velikih sila prema Srbiji, Mališić kaže da je neminovno da se nešto menja u stavu SAD prema Srbiji, ali to zavisi i odnosa Amerike prema Evropi, kao i od odnosa u svetu.

„Verujem da mi pokušavamo da udenemo našu ideju u neke svetske prilike, ali sa nekom malom grandomanijom“, ocenila je Mališić.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.