Vesti iz zemlje

25.05.2023. 15:55

Nova ekonomija

Autor: Olivera Bojić

Manja tražnja privrede za kreditima u prvom kvartalu

Proizvodnja plastika Foto: Nova ekonomija

Privreda je smanjila potražnju za kreditima u prvom tromesečju ove godine, ocenili su domaći bankari u Anketi o kreditnoj aktivnosti banaka, koju je objavila Narodna banka Srbije (NBS).

Smanjena je tražnja, pre svega, za dugoročnim kreditima, najviše među malim i srednjim preduzećima za bankarskim zajmovima.

Velika preduzeća su, sa druge strane, blago povećala tražnju za kreditima, navodi se u Izveštaju NBS.

Bankari su ocenili da je na smanjenje tražnje za kreditima uticalo slabljenje investicione aktivnosti, ali i manji broj pripajanja ili akvizicija drugih preduzeća tokom prvog kvartala.

Banke očekuju oporavak tražnje za poslovnim kreditima tokom drugog tromesečja, koji će verovatno anulirati pad iz prva tri meseca ove godine, dodaje se u Izveštaju,

Rezultati ankete pokazuju i da su banke pooštrile uslove po kojima su odobravale kredite privredi u prvom kvartalu, koje je ibak bilo blaže u odnosu na zaoštravanje iz četvrtog tromesečja prošle godine.

Uslovi su pooštreni i za dinarske i devizne kredite, koji su bili najzastupljeni kod velikih preduzeća.

DA LI GRAĐANI KEŠ KREDITE KORISTE ZA SVAKODNEVNE POTREBE?

Na pooštravanje kreditnih uslova privredi prvenstveno su uticali povećani troškovi izvora finansiranja (efekat zaoštravanja monetarne politike Narodne banke Srbije i Evropske centralne banke).

Pojedine banke navele su u Anketi da su i problematična potraživanja, kvalitet zahtevanog kolaterala, neizvesnost u pogledu opšte ekonomske situacije,  kao i smanjenje konkurencije u bankarskom sektoru usled spajanja banaka doprineli pooštravanju uslova.

Narodna banka Srbije od početka 2014. godine sprovodi anketu o kreditnoj aktivnosti banaka.

S obzirom na to da je učešće banaka u anketi dobrovoljno, podaci su pouzdani zahvaljujući odzivu gotovo svih banaka, navodi se u Izveštaju NBS.

Građani najviše duguju za keš kredite, stambeni na drugom mestu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.