Vesti iz zemlje

15.02.2023. 11:29

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Manje izdatih građevinskih dozvola u decembru

Foto: Paola Felix Meza

Broj građevinskih dozvola u decembru 2022. godine iznosio je 2.561, što je manje 12,2 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Od ukupnog broja dozvola izdatih u decembru 79,9 odsto odnosi se na zgrade, a 20,1 odsto na ostale građevine. Ako se posmatraju samo zgrade, 79,7 odsto dozvola izdato je za stambene, a 20,3 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (64,3 odsto).

Prema dozvolama izdatim u decembru 2022. u Srbiji, prijavljena je izgradnja 3.688 stanova, sa prosečnom površinom od 69,2 kvadrata.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama 10 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 142,3 kvadrata, a 89 odsto stanova biće građeno u zgradama s tri stana i više stanova, i njihova prosečna površina biće znatno manja i iznosiće 59,9 kvadrata.

NEZAPAMĆEN SKOK CENA GRAĐEVINSKOG MATERIJALA

Predviđena vrednost radova novogradnje u decembru 2022. iznosi 82,1 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 22,5 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Borska oblast (21,9 odsto), Sremska oblast (devet odsto), Južnobačka oblast (7,1 odsto), Raška oblast (6,2 odsto) i Braničevska oblast (4,2 odsto), dok se učešća ostalih oblasti kreću do 3,6 odsto.

Građevinska armatura 500 evra skuplja, nestašice cementa

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.