FOTO: Vikimedia

Mapa kulturnih dobara Srbije na portalu Geosrbija

FOTO: Vikimedia
Na nacionalnoj digitalnoj plaformi, portalu Geosrbija, građanima je besplatno dostupno hiljade podataka o zaštićenim kulturnim dobrima i ustanovama kulture, sa lokacijama i sadržajem, rečeno je danas na predstavljanju mape koja sadrži informacije na četiri jezika srpskom, engleskom, ruskom i kineskom.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, da prema podacima koje ima, nigde u Evropi na taj način nije moguće obaviti pretragu ustanova kulture.

"Zemlje sa mnogo razvijenijom kulturnom tradicijom, na primer Italija, Francuska ili Nemačka imaju ovakve ili srodne podatke, na sličan način predstavljene kada se radi o velikim institucijama kulture, velikim muzejima, arhivima, bibliotekama, ali nigde nema kompletan spisak na ovakav način uradjen, pogotovo sa ovim aspektima predstavljanja kulturne tradicije", rekao je Vukosavljević.

Mapa lokacija i informacija sadrži, kako je navedno, osam setova za ustanove kulture i to: arhivi, biblioteke, bioskopi, zavodi za zaštitu spomenika, zavodi za kulturu, muzeji i galerije sa fondovima, pozorišta i polivalentni centri za kulturu.

Set pod nazivom Zaštićena kulturna dobra sadrži podatke o nepokretnim kulturnim dobrima od izuzetnog značaja, od velikog značaja i o nepokretnim kulturnim dobrima.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković je istakao da u digitanoj platformi imaju više od 200 setova podataka, što daje neverovatan broj informacija koje mogu da koriste sve strukture besplatno

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.