Vesti iz zemlje

04.04.2024. 15:17

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Marš sa Drine: Rio Sava troši više novca nego pre obustave projekta „Jadar“

Foto: Printskrin/Youtube/Media centar

Kompanija „Rio Sava Exploration“ radi aktivnije i troši više novca nego u periodu kada je projekat „Jadar“ još uvek bio aktivan, odnosno pre nego što je državni vrh objavio da se projekat ukida. U finansijskim izveštajima za poslednje dve godine kompanija je knjižila rashode za izradu studije izvodljivosti, ali nije poznato koja studija im je bila potrebna nakon ukidanja projekta. Takođe, kompanija kontinuirano beleži i troškove za konsultanstke usluge i istražne radove, izjavili su na današnjoj konferenciji predstavnici ekološke organizacije „Marš sa Drine“. 

Organizacija je tokom konferencije u Medija centru navela da je ćerka-firma Rio Tinta od osnivanja do 2023. godine utrošila oko pola milijarde evra. 

„Zanimljivo je da je 219 miliona evra potrošeno zaključno sa 2021. godinom, a od 2022. godine do danas ostatak. U periodu kada kompanija nema projekat u Srbiji, kada su izgubljene sve dozvole, kada vodi devet upravnih sudskih postupaka pred Upravnim sudom Srbije – ona troši oko 300 miliona evra na nematerijalne usluge“, rekao je na konferenciji advokat Sreten Đorđević.

On je ukazao da firma troši otprilike 100 miliona evra godišnje u periodu „kada nemaju nikakve investicije formalno u Srbiji, u periodu kada su i zabranjenje radnje koje su sporvodili do kraja januara 2021. godine“.

„Ono što mi ne možemo da vidimo, a što bismo voleli, jesu pojedine stavke u ovim ogromnim odlivima novca. Ako se kaže da je sve dato na konsultantske usluge, na izrade studije izvodljivosti – po kojim količinama i cenama je to urađeno? Da bismo to videli onda bi trebalo da zahtevamo od Poreske uprave ili kompanije Rio Sava Exploration ‘izveštaj o transfernim cenama’ za ove aktivnosti“, rekao je on navodeći da bi se tu moglo tačno utvrditi šta je i po kojoj ceni plaćeno.

Kako se vidi u finansijskom izveštaju i pratećoj dokumentaciji objavljenoj u APR-u, u 2021. godinu je na troškove proizvodnih uslugakompanija dala malo više od pet milijardi dinara (oko 42,9 miliona evra), najviše na troškove izrade bušotina, kao i izradu istražno-eksploatacionih bunara.

Rio Sava je u ovu svrhu angažovala treća lica za pripremu terena i bušenje, kao i vraćanje terena u prvobitno stanje, vidi se Napomena uz finansijski izveštaj.

Pozivajući se na finansijske izveštaje i prateću dokumentaciju „Rio Sava Expoloration“-a, aktivistikinja organizacije „Marš sa Drine“ Bojana Novaković navela je i da je kompanija u 2021. godini potrošila oko 500.000 evra na troškove reklame i propagande, na „troškove istraživanja“ 200.000 evra, na laboratorijske analize 650.000 evra.

Novaković je naglasila da je 39 miliona evra te godine potrošeno na ostale usluge analiza i istraživanja.

U podacima u APR-u se može videti i da su troškovi neproizvodnih usluga iznosili 5,58 milijardi dinara 2021. godine, a da se najveći iznos odnosi na „OIstale konsultantske usluge pružene u zemlji“, kao i na rashode usluga koje pružaju povezane kompanije iz inostranstva, u cilju podrške, istraživanja i razvoja projekta.

Prema podacima za 2022. godinu za „Proizvodne usluge“ potrošena je slična suma (oko 42,9 miliona evra), a iz napomena se vidi da je najveći deo isplaćen za nastavak aktivnosti na izradi studije izvodljivosti.

U narednoj 2023. godini, za troškove proizvodnih usluga u 2023. godini kompanija je potrošila oko 6,3 milijarde dinara (oko 53 miliona evra), a najveći deo tog iznosa se takođe odnosi na nastavak aktivnost na izradi studije izvodljivosti.

„Troše novac na studiju izvodljivosti, ali se ne zna na koju studiju izvodljivosti, da li im je uopšte potrebna u fazi u kojoj je postupak prekinut, jer oni su studiju izvodljivosti nadležnim organima dostavili još 2021. godine“, rekao je advokat Đorđević.

Dodaje i da je kompanija za tu stavku (studiju izvodljivosti) potrošila najveći deo godišnjeg budžeta – preko 50 miliona evra.

„Možemo reći da imamo najskuplji dokument u istoriji, ako je ovo koštalo 50 miliona evra, onda bi i neka buduća studija koju kažu da rade morala da košta isto tolko“, rekao je on.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Tema:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.