Vesti iz zemlje

31.03.2021. 16:10

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Medicinari najavljuju prekid rada: Kako izgleda 20 minuta bez nas

Zdravstveni radnici iz sindikata „Nezavisnost“ najavili su da će u petak, 2. aprila prekinuti svoj rad na 20 minuta, kako bi skrenuli pažnju na težak položaj u kome se nalaze, a ovaj svojevrsni protest nazvali su „Apel za sve na...

Foto: Pixabay

Zdravstveni radnici iz sindikata „Nezavisnost“ najavili su da će u petak, 2. aprila prekinuti svoj rad na 20 minuta, kako bi skrenuli pažnju na težak položaj u kome se nalaze, a ovaj svojevrsni protest nazvali su „Apel za sve naše ljude“.

„To će da bude na teritoriji cele zemlje, ali je nama dato na raspolaganju da odaberemo koje vreme. Ja sam za Kraljevo predvideo da to bude 10.10 zato što je to najveći špic, najveća kulminacija posla, građana i obolelih. Samo da vide kako izgleda 20 minuta bez nas,“ kaže na Novu ekonomiju glavni poverenik sindikata „Nezavisnost“  u Opštoj bolnici „Studenica“ iz Kraljeva Vladimir Nović.

Zdravstvo: Nikad veće plate ili manipulacije platama?

Od ostalih sindikata još uvek nisu dobili odgovor da li će im se pridružiti u prekidu rada, ali Nović kaže da su dobili obećanje direktora kraljevačke bolnice da će ih u protestu podržati.

On dodaje svoj rad neće prekidati jedinice intezivne nege.

„Mi ne želimo da štrajkujemo. Mi želimo da lečimo ljude, čemu i služimo, ali želimo da se poštuju epidemiološke mere“.

Zahtevi da se smene bolje raspodele, da se prime novi radnici, kao i da se ispoštuju beneficije koje su obećane na početku kovida. Dodaci na zarade onima koji rade u kovid bolnicama, tzv. „kovid dodaci“ su u Kraljevu isplaćeni sa malim kašnjenjem, ali u delovima Beograda, Niša i Kragujevca medicinari još uvek čekaju isplate za januar, kaže Nović.

„Mora to da bude kontinuirano i to mora da bude beneficija kao što primaju lekari. Jer lekari primaju 20.000 dinara kovid dodataka, a sestre primaju 10.000. Svi smo u ovome, dodatak mora da bude isti za sve.“

Dok direktori sede u kućama, mi smo žrtvovani

Danas je u kovid ambulanti u Kraljevu bilo najviše pacijenata u ovoj godini, tvrdi Nović.

„Jutros je vraćano sigurno 50 ljudi za popodne, primljeno je sigurno 130-140 ljudi. Pričam vam samo o kovid-ambulanti, odnosno dijagnostici gde ja radim. A da ne pričam o uzorkovanju krvi gde je svaki dan po 130-140 uzoraka krvi uzmu, o PCR testiranju, tu je svaki dan po 100-150 ljudi. Pričam vam neke brojke koje ja znam, nisam direktor da pričam da je bilo 30-40. Hoću brojke da budu tačne, neću da pričam ono što nije,“ kaže Nović za Novu ekonomiju.

Rad u ovakvim uslovima je veliki napor, naročito kada se sati provedu u skafanderu, kada se kući ide sa maskom na licu jer postoji strah da se ne zaraze deca, a uz sve to ne postoji dovoljno zaposlenih.

„Opreme ime, lekova ima, svega ima, ali nemamo kadra, nemamo ljudi. U jednoj smeni na odeljenju gde leži 50 pacijenata rade 4 sestre po tri sata. Desetkovani smo, puno je pozitivnih kolega pa su van stroja. Kadra fali svuda, od medicinskog, do nemedicinskog.“

Mnogim zdravstvenim radnicima koji su dobili posao za vreme pandemije, nakon nekoliko meseci nije produžen ugovor.

„Mislim da se radi o nekom izrabljivanju radnika, trebaš mi dok ne završiš posao, posle toga zdravo. Ima njih 10-15 kojima nije produžen ugovor, a stvarno su se pokazali kao dobri, požrtvovani radnici.“

Manjak kadra rezultuje i time da medicinari ne uspevaju da odu ni na kratak odmor.

Konkretno, ja dve godine nisam video dan godišnjeg odmora. Danas sam prvi dan na odmoru i imam tri dana ‘fore’ da se odmorim, pa u ponedeljak ponovo Jovo nanovo. Mnogo je ovakvih kao što sam ja. Odmori ne mogu da se koriste, pa je onda ministarka Vlade napisala dopis bolnicama – da će odmori da propadnu ako se ne koriste do tad i tad, što je apsordno u ovoj situaciji“, objašnjava Nović.

Podsetimo, lekari su u više navrata apelovali da je situacija kritična, da mesta i kadra ponestaje. Danas je i direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Adžić Vukičević  ocenila kako je ovo najteži trenutak u radu ove bolnice, dok je juče direktor Infketivne klinike u Beograd dr Goran Stevanović upozorio da je mesta u bolnicama ostalo za još 24 sata.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.