Vesti iz zemlje

01.11.2018. 11:46

Beta

Autor: Profesor Velimir Lukić o odluci NBS

Medijska koalicija traži hitno izvršenje rešenja poverenika

Predstavnici Medijske koalicije u Timu za dijalog dostavili su Koordinacionoj grupi Vlade Srbije za saradnju sa medijima spisak o čak 601 neizvršenom rešenju na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zatražili njihovo hitno izvršenje.

Novinarska i medijska udruženja okupljena u Medijsku koaliciju konstatovala su, u dopisu upućenom Koordinacionoj grupi, da je broj neizvršenih rešenja u periodu od početka 2015. pa do kraja septembra ove godine dramatično veliki, i da je zbog toga ugroženo ustavno pravo građana da budu istinito, potpuno i blagovremeno obaveštavani o pitanjima od javnog značaja.

Oni su naveli da urušavanje instituta slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja onemogućava novinarima i medijima da obavljaju svoj posao, a podsetili su i na to da Ustav Srbije kaže da „svako ima pravo na pristup podacima koji su u posedu državnih organa i organizacija kojima su poverena javna ovlašćenja, u skladu sa zakonom“.

„Ispunjavanje naših zahteva je zapravo ispunjavanje ustavnih i zakonskih obaveza“, navodi se u dopisu Medijske koalicije.

Koalicija je navela da od ukupnog broja predmeta (601) postoji 126 medijskih, a od toga 77 onih koji se odnose na organe javne vlasti na državnom nivou, a preostalih 49 na organe javne vlasti na nižim nivoima i dodala da od vlasti očekuje da tih 126 medijskih zahteva reše do Nove godine.

„Čvrstog smo uverenja da organi javne vlasti treba da postupe po svim rešenjima Poverenika i da niko ne sme da bude diskriminisan, ali podsećamo da se naš zahtev odnosi na novinarsko-medijske slučajeve i da očekujemo veoma konkretne rezultate po ovom pitanju do kraja godine, kako bismo se uverili da zaista postoji politička volja da se rešavaju problemi na medijskoj sceni“, navodi se u dopisu Koalicije.

Od ovih zahteva zavisi i učešće u Radnoj grupi

Koalicija je podsetila da su njeni predstavnici u Timu za dijalog, 22. oktobra, Koordinacionoj grupi dostavili specifikovane i do kraja godine oročene zahteve za prevazilaženje akutnih problema na medijskoj sceni, medju kojima se nalazi i zahtev da državni organi postupe po rešenjima Poverenika za informacije od javnog značaja.

Prethodno su udruženja okupljena u Tim za dijalog, 16. avgusta, Koordinacionoj grupi uputila 13 zahteva koje su, prema dogovoru sa prethodnog sastanka, dodatno specifikovala i vremenski oročila.

Koalicija ponavlja da će na osnovu onoga da li će i u kojoj meri njeni zahtevi biti ispunjeni, odlučiti da li uopšte ima smisla nastaviti dijalog sa vlastima i učestvovati u Radnoj grupi za izradu Medijske strategije. Zahtev su potpisali Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Poslovno udruženje Lokal pres, Asocijacija onlajn medija.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.