Vesti iz zemlje

13.12.2021. 14:43

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Međugodišnja inflacija u novembru 7,5 odsto

Potrošačke cene u novembru 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 7,5 odsto. U odnosu na oktobar 2021. godine, cene su u proseku povećanje za 0,9 odsto, saopštio je Republički zavod za statis...

Pixabay

Potrošačke cene u novembru 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 7,5 odsto.

U odnosu na oktobar 2021. godine, cene su u proseku povećanje za 0,9 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najviše su poskupele cene hrane i bezalkoholnih pića (1,5 odsto). Transport je poskupeo 1,3 odsto, dok su restorani i hoteli i odeća i obuća poskupeli za 1,2 odsto. 

Proizvodi iz grupe „Nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana“ skuplji su za 0,8 odsto. U grupama „Stan, voda, električna energija, gas i druga goriva“ i „Zdravstvo zabeležen je rast cena od 0,6 odsto“.

Rast cena je zabeležen i u grupama „Кomunikacije i Obrazovanje, za 0,1 odsto“. 

Tabaković o inflaciji: Jeste bura, ali nije uragan

Narodna banka Srbije navela je u saopštenju da su inflatorni pritisci privremeni, jer je međugodišnja bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) na koju mere monetarne politike mogu da utiču, i u novembru bila znatno niža od ukupne inflacije i iznosila je tri odsto. 

NBS navodi da je povećanje inflacije, u odnosu na oktobarskih 6,6 odsto, i dalje vođeno kretanjem cena hrane i energenata. 

Cene neprerađene hrane su u novembru, u odnosu na isti mesec prethodne godine povećane za 20,7 odsto, kao posledica rasta cena svežeg povrća od 23,8 odsto, rasta cena svežeg mesa od 22,6 odsto i rasta cena svežeg voća od 18 odsto. 

Usled daljeg rasta svetskih cena hrane, suše i viših troškova u proizvodnji, cene prerađene hrane su u novembru bile više za 7,1 odsto na međugodišnjem nivou.

NBS očekuje smirivanje inflatornih pritisaka po osnovu cena hrane, a u prilog tome, kako navodi, idu i mere Vlade u pogledu ograničavanja cena osnovnih životnih namirnica.

Cene energenata su u istom periodu povećane za 13,6 odsto, „pre svega kao posledica rasta cena derivata nafte na domaćem tržištu od 25,1 odsto“.

S druge strane, NBS navodi da se krajem novembra i početkom decembra beleži pad cene nafte na svetskom tžištu i da se može očekivati ublažavanje inflatornih pritisaka u narednim mesecima.

NBS navodi da se rizici po pitanju inflacije u narednom periodu odnose pre svega na kretanja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, svetske cene energenata, brzinu globalnog ekonosmkog oporavka i dužinu trajanja problema u globalnim lancima snabdevanja. 

Кada je reč o domaćim rizicima, inflacija će u najvećoj meri zavisiti i od ishoda naredne poljoprivredne sezone.

Prema projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će do sredine sledeće godine najverovatnije nastaviti da se kreće iznad gornje granice ciljanog raspona od 3,0±1,5 odsto. 

Sredinom sledeće godine NBS očekuje njeno vraćanje u granice cilja. „Imajući u vidu visoku bazu iz ove godine, postoji mogućnost da se u drugoj polovini sledeće godine ukupna inflacija nađe i u donjoj polovini ciljanog raspona“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.